Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Πονοκέφαλος οι συμβασιούχοι

ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ


«Αγκάθι» για κυβέρνηση και δήμους αποτελεί το ζήτημα με τους συμβασιούχους των οποίων οι συμβάσεις έχουν λήξει, ωστόσο έχουν δικαιωθεί από τα δικαστήρια με το σκεπτικό ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Στον Δήμο της Αθήνας 1.000 συμβασιούχοι έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Ο Γ. Καμίνης δεν έχει αποσαφηνίσει τη στάση του, ωστόσο δήλωσε ότι το υπ. Εσωτερικών οδηγεί σε «ξαφνικό θάνατο» τους δήμους
Στον Δήμο της Αθήνας 1.000 συμβασιούχοι έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Ο Γ. Καμίνης δεν έχει αποσαφηνίσει τη στάση του, ωστόσο δήλωσε ότι το υπ. Εσωτερικών οδηγεί σε «ξαφνικό θάνατο» τους δήμους
Βάσει νόμου όλες οι υποθέσεις των εργαζομένων με συμβάσεις έργου που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη θα εκδικαστούν εντός Νοεμβρίου.
Ηδη στη Θεσσαλονίκη το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας δικαίωσε 601 εργαζομένους του δήμου οι οποίοι ωστόσο δεν μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους εάν η απόφαση δεν τελεσιδικήσει. Η υπόθεση περιπλέκεται γιατί η δημοτική αρχή δεν πρόκειται να ασκήσει έφεση εντός 30 ημερών, όπως ορίζει η νομοθεσία.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη απειλεί να τινάξει στον αέρα τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, ιδίως εάν ακολουθήσουν κι άλλες αποφάσεις δικαστηρίων που δικαιώνουν τους συμβασιούχους και οι δήμοι δεν προχωρήσουν σε εφέσεις, γεγονός που θα σημάνει εφαρμογή της πρωτόδικης απόφασης και επιστροφή όλων στα πόστα τους.
Μια πρώτη εικόνα για τις προθέσεις των δημάρχων, έδωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και δήμαρχος Καλλιθέας, Κ. Ασκούνης, ο οποίος μιλώντας στο «Εθνος» έκανε σαφές ότι σε ανάλογη περίπτωση με αυτή της Θεσσαλονίκης, ο ίδιος θα εφαρμόσει την απόφαση του δικαστηρίου.
«Δεν πρόκειται να κάνω έφεση, θα ακολουθήσω τη δικαστική απόφαση, άλλωστε ο Δήμος Καλλιθέας έχει τεράστια έλλειψη προσωπικού και οι προσλήψεις μέχρι το 2016 απαγορεύονται», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει τις προθέσεις άλλων δημάρχων. Οπως είπε, πάντως, η έλλειψη προσωπικού που αντιμετωπίζουν σε βασικές υπηρεσίες οδηγούν τους ΟΤΑ σε αδυναμία εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
«Πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση προκαλεί επίσης και η περίπτωση του Δήμου Αθηναίων, του οποίου 1.000 συμβασιούχοι έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Η δημοτική Αρχή δεν έχει αποσαφηνίσει τη στάση της, ωστόσο ο Γ. Καμίνης χθες σε δηλώσεις του κατηγόρησε το υπουργείο Εσωτερικών ότι οδηγεί σε «ξαφνικό θάνατο» τους δήμους, στην περίπτωση που ισχύουν οι πληροφορίες για απολύσεις και διαθεσιμότητα προσωπικού των ΟΤΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, αναφορικά με την περίπτωση του Δήμου Θεσσαλονίκης, υποστήριζαν ότι ο δήμος είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει τη σχετική νομοθεσία και να ασκήσει έφεση. Διαφορετικά θα υπάρξει ποινικός και πειθαρχικός καταλογισμός κατά των δημάρχων και υπηρεσιακών παραγόντων του δήμου.
Τονίζεται, τέλος, ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και τα και αρμόδια υπουργεία δεν μπορούν ούτε να ασκήσουν την έφεση, ούτε να προχωρήσουν σε νέα νομοθετική ή κανονιστική πρωτοβουλία, όσο η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ
ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Design Blog, Make Online Money