Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Επίσκεψη Ευρωπαίων στους Ρομά της Κ. Αχαγιάς

Μια ιδιαίτερη εμπειρία έζησαν είκοσι υψηλά στελέχη φορέων της "Ευρωπαίκής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων"που ήρθαν στην Πάτρα προσκεκλημένοι του ΚΕΚ Δάφνη για να συνδιαμορφώσουν την ευρωπαίκή πολιτική στα προγράμματα δια βίου μάθησης.
Οι 20 καλεσμένοι, εκπρόσωποι 14 ευρωπαίκών χωρών, επισκέφτηκαν καταυλισμό των Ρομά στην Κάτω Αχαγιά ενώ παρακολούθησαν και πρόγραμμα επιμόρφωσής τους στο παράρτημα του ΚΕΚ Δάφνη στο Ελαιοχώρι. Εκεί έγινε κοινή συνείδηση η μέγιστη αναγκαιότητα για τα προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων που μπορούν να αλλάξουν την ζωή ανθρώπων και μικρών κοινωνιών.
Η κυρία Gina Ebner και ο κ. Tomas Fritz,  από τους επικεφαλείς των προγραμμάτων εκπαίδευσης ενηλίκων στην Ευρώπη, δεσμεύτηκαν να ενημερώσουν για την κατάσταση των Ρομά στην Ελλάδα αλλά και να μεριμνήσουν για την εκπόνηση ειδικών προγραμμάτων που να αφορούν την περίπτωσή τους.
Πέραν αυτού οι 20 ευρωπαίοι ειδικοί στην εκπαίδευση ενηλίκων κατα΄την διάρκεια των συναντήσεών τους στην Πάτρα, ανάμεσα στα άλλα συναποφάσισαν ότι :
* Η εκπαίδευση ενηλίκων θα πρέπει να παρέχει έγκυρη αναγνώριση σπουδών και ΄πιστοποιητικά.
* Απαράιτητα είναι η διεξαγωγή των προγραμμάτων εκπάιδευσης - μάθησης με όρους και συνθήκες που να καθορίζουν οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι και οι κοινωνικές συνήθειές τους.
* Θα πρέπει να ιδρυθεί Ευρωπαίκό Ίδρυμα Εκπαίδευσης - Μάθησης Ενηλίκων που να δρά συστηματικά για το μείζον αυτό ζήτημα.
* Κοινή είναι η πεποίθηση ότι η Εκπαίδευση Ενηλίκων συμβάλλει στην προσωπικότητα του ανθρώπου, στην οικονοκική ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή.
Να σημειωθεί ότι η τελική συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων, θα γίνει τον ερχόμενο Ιούνιο στις Βρυξέλλες.
πηγή:bestnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Design Blog, Make Online Money