Τρίτη 21 Μαΐου 2013

ΟΙΚΙΠΑ:Στο «σφυρί» οι αμμοθίνες της Στροφυλιάς!ΔΥΟ «ΓΕΩΤΕΜΑΧΙΑ» ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ ΓΙΑ ΕΚΠΟΙΗΣΗ




«Θύμα» της εναγώνιας προσπάθειας της κυβέρνησης για «αξιοποίηση» εκτάσεων του δημοσίου φαίνεται ότι πέφτει το Εθνικό πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς,  αφού δύο «Γεωτεμάχια» εκτάσεως 600 και 55 στρεμμάτων αντίστοιχα τα οποία βρίσκονται στο ιδιαίτερα ευαίσθητο αμμοθινικό οικοσύστημα, βρίσκονται ανάμεσα στα δημόσια ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ και εκποιήθηκαν (το πρώτο) ή πρόκειται να εκποιηθούν (το δεύτερο).
Συγκεκριμένα στον κατάλογο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, βρίσκονται τα γεωτεμάχια ΒΚ30 συνολικής έκτασης 593.418 τμ και ΒΚ32 συνολικής έκτασης 55.327 τμ, όπου, βρίσκονται εντός της Α ζώνης (περιοχή Προστασίας της Φύσης) και της Β1 ζώνης (περιοχή Καλόγριας) του Εθνικού Πάρκου.
 Είναι εξοργιστικό και εξωφρενικό η πολιτεία η οποία θέσπισε ιδιαίτερα αυστηρούς όρους προστασίας των οικοσυστημάτων του Εθνικού Πάρκου, εναρμονίζοντας  το Εθνικό Δίκαιο με  τις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές συνθήκες,  να εκποιεί περιοχές στις οποίες ρητά απαγορεύεται οποιαδήποτε παρέμβαση.
Στην τελευταία συνεδρίαση του (15-5-2013) το ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης απέτρεψε την κατασκευή εστιατορίου-αναψυκτηρίου, πάνω στις αμμοθίνες στην περιοχή «Μπούκα» και υποχρέωσε τον εκμισθωτή του πρώτου οικοπέδου (ΒΚ 30) να το τοποθετήσει στο υφιστάμενο πάρκιν αυτοκινήτων, προκειμένου να μην θιγεί το οικοσύστημα των αμμοθινών. Για το δεύτερο οικόπεδο το οποίο έχει έκταση 55 στρεμμάτων και καλύπτει σχεδόν ολόκληρη τη ζώνη των αμμοθινών από τη θέση «Μπούκα» μέχρι το ξενοδοχείο «Καλόγρια», δεν έχει  υπάρξει ακόμη εκμισθωτής.
Στην ίδια συνεδρίαση του ΔΣ του Φορέα, συζητήθηκε το θέμα της παραχώρησης των παραπάνω εκτάσεων και με ομόφωνη απόφαση εκφράστηκε η έντονη δυσαρέσκεια του οργάνου, ενώ με επιστολή που στάλθηκε στα συναρμόδια υπουργεία οικονομικών και περιβάλλοντος, ζητήθηκε να εξαιρεθούν  άμεσα τα οικόπεδα που εμπίπτουν στις ζώνες Α και Β1 του Εθνικού Πάρκου, από τη λίστα αξιοποίησης των  ακινήτων του δημοσίου. Στην επιστολή αναφέρεται ότι ο Φορέας δεν πρόκειται να συναινέσει σε μια τέτοιου είδους εκποίηση τμημάτων του Εθνικού Πάρκου, και απαιτεί την άμεση τροπολογία της συγκεκριμένης απόφασης και απόσυρση των δύο ακινήτων από τη λίστα των προς αξιοποίηση εκτάσεων.
 Η ΟΙΚΙΠΑ καλεί όλους τους φορείς του νομού να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ την ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης η οποία θα σημάνει την καταστροφή του Εθνικού Πάρκου.
Παραθέτουμε τους λόγους για τους οποίους ζητείται η ανάκληση της εκμίσθωσης των οικοπέδων που εμπίπτουν στις ζώνες Α και Β1 του Εθνικού Πάρκου.
 Το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς διακρίνεται μεταξύ άλλων για την ποικιλία των ενδιαιτημάτων του, τα οποία συγκροτούν ένα ενιαίο οικοσύστημα.  Η διατήρηση και η λειτουργία του ενιαίου αυτού οικοσυστήματος στηρίζεται στην καλή λειτουργία όλων των επιμέρους στοιχείων του. Συγκεκριμένα, στο Εθνικό Πάρκο εντάσσονται  διαφορετικές ενότητες, που όμως έχουν μεταξύ τους άμεση σχέση και πιθανή υποβάθμιση της μιας είναι ικανή να προκαλέσει υποβάθμιση στο σύνολο της περιοχής. Μια από αυτές τις ενότητες αποτελούν και το αμμοθινικό οικοσύστημα.
Οι θίνες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για τα υπόλοιπα επιμέρους οικοσυστήματα του Εθνικού Πάρκου που βρίσκονται πιο εσωτερικά. Λειτουργούν ως φυσικό φίλτρο και φυσικό αντιπλημμυρικό φράγμα για το αλμυρό νερό, απορροφούν την ενέργεια των κυμάτων, αποτρέποντας με αυτό τον τρόπο τη διάβρωση της παράκτιας ζώνης και προσφέρουν προστασία για την άγρια πανίδα και χλωρίδα (Δάση Κουκουναριάς, Μεικτά Δάση Χαλεπίου Πεύκης και Κουκουναριάς). Επίσης, καθώς απλώνονται κατά μήκος της ακτής, εμποδίζουν τα νερά των χειμάρρων και ποταμών που τροφοδοτούν την περιοχή με γλυκό νερό να φτάσουν στη θάλασσα, συντελώντας έτσι στο σχηματισμό μιας σειράς από εκτεταμένους Υγρότοπους στο εσωτερικό.
Οι προς εκποίηση περιοχές πρέπει να εξαιρεθούν για τους παρακάτω λόγους:
 Εμπίπτουν  στο τμήμα του Εθνικού Πάρκου για το οποίο έχει ιδρυθεί Καταφύγιο Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) με το ΦΕΚ 39/2002 καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος του Εθνικού Πάρκου.
Εμπίπτουν  στη περιοχή της διεθνούς συνθήκης Ramsar (ΝΔ191/74) περί «προστασίας των διεθνούς ενδιαφέροντος υγροτόπων ιδία ως υγροβιότοπων».
Εμπίπτουν  στην Ειδική Ζώνη Διατήρησης ΕΖΔ - SCI του Δικτύου «Φύση 2000» και συγκεκριμένα στη περιοχή GR2320001 «Λιμνοθάλασσα Καλογριάς, Δάσος Στροφυλιάς και Έλος Λάμιας, Άραξος», καθώς και στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας για Πουλιά (ZEΠ-SPA) του Δικτύου «Φύση 2000»  και συγκεκριμένα στη περιοχή GR2320011 «Υγρότοποι Καλόγριας, Λάμιας και δάσος Στροφυλιάς
Καλύπτονται στο μεγαλύτερο μέρος τους, από τον  οικότοπο 2110 «Υποτυπώδες κινούμενες θίνες της Μεσογείου»,  ο οποίος περιλαμβάνεται στο παράρτημα Ι της οδηγίας 93/43/ ΕΟΚ του συμβουλίου της 21ης Μαΐου 1992, με κύριο σκοπό τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Η οικολογική και αισθητική αξία των παραλιακών αμμοθινών είναι μεγάλη αφού αποτελούν τόπο διαβίωσης και φωλιάσματος αρκετών ζωικών οργανισμών (ερπετών, πτηνών, κ.α.).
Σύμφωνα με τον  Ν. 3937/2011 «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις», άρθρο 5 παρ. 2, «ως περιοχές προστασίας της φύσης χαρακτηρίζονται εκτάσεις μεγάλης οικολογικής ή βιολογικής αξίας. Στις περιοχές αυτές προστατεύεται το φυσικό περιβάλλον από κάθε δραστηριότητα ή επέμβαση που μπορεί να μεταβάλλει ή να αλλοιώσει τη φυσική κατάσταση, σύνθεση ή εξέλιξή του…».
Σύμφωνα με τον Ν. 3937/2011 «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις», Κεφ. Δ, άρθρο 13 στις ειδικές ρυθμίσεις για τη προστασία του φυσικού χώρου  αναφέρεται ότι «στη κρίσιμη παράκτια ζώνη όπως οριοθετείται στη παρ. 8 του άρθρου 20 του ιδίου νόμου {στην οποία περιλαμβάνονται ο αιγιαλός, η παραλία, η ζώνη εναπόθεσης υλικών από τη δράση της θάλασσας, του ανέμου, των ρευμάτων….., οι αμμώδεις λωρίδες.. τα αμμώδη βέλη, οι αμμοθίνες….}, επιτρέπονται μόνο ήπιες και χαμηλής έντασης χρήσεις οι οποίες δεν θίγουν το φυσικό ανάγλυφο και δεν προκαλούν οικολογική επιβάρυνση, με την επιφύλαξη των έργων που προβλέπονται στη παρ. 1 του άρθρου 14 του Ν. 2971/2001.
Σχετικά με τις προστατευόμενες περιοχές και με άλλα παρόμοια επίκαιρα προβλήματα, η Οικολογική Κίνηση Πάτρας διοργανώνει ημερίδα με τίτλο «Το περιβάλλον στην Ελλάδα της Κρίσης», την Τετάρτη 29 Μαΐου, ώρα 7 μ.μ., στην αίθουσα διαλέξεων του δικηγορικού συλλόγου (Φιλοποίμενος 24, 3ος όροφος). 
Πηγή:patrastimes.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Design Blog, Make Online Money