Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Μαυρίλα" στον Πατραϊκο! - Πως τα ελαιοτριβεία της Δυτικής Αχαϊας "θανατώνουν" χειμωνιάτικα την θάλασσα

Σ.Αχαγιώτες: Έχει καταντήσει σαν γραφικό έθιμο συνυφασμένο με τα χριστούγεννα η επαναλαμβανόμενη ανά έτος μόλυνση του Πείρου.Οι ανευθυνουπεύθυνοι αρμόδιοι και αναρμόδιοι, διαιωνίζουν την ανυπαρξία τους, <<καλύπτοντας>> στην ουσία μια χρόνια προβληματική κατάσταση.
<<Τη ρύπανση του ποταμού Πείρου με απόβλητα ελαιοτριβείων καταγγέλλουν οι κάτοικοι της περιοχής Κάτω Αλισσού Αχαΐας, οι οποίοι ζήτησαν την παρέμβαση της Περιφέρειας, προκειμένου να γίνουν οι έλεγχοι, να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι και να ληφθούν μέτρα.
Μάλιστα, ο σύλλογος της Παραλίας Κάτω Αλισσού κάνει λόγο για τη γνωστή «μαυρίλα» που μολύνει τον ποταμό και καταλήγει στον Πατραϊκό Κόλπο, δημιουργώντας ταυτόχρονα, όπως υποστηρίζει, μια αποκρουστική εικόνα.
Το πρόβλημα το αναγνωρίζει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Νίκο Υφαντή, αμέσως μετά την καταγγελία του συλλόγου, κλιμάκιο του ΚΕΠΕ πήγε στον ποταμό, έλαβε δείγματα του νερού και ανάλογα με τα αποτελέσματα, θα ληφθούν τα μέτρα που προβλέπονται.
Οπως ανέφερε στην Καθημερινή και στον Ηλία Κάνιστρα ο Νίκος Υφαντής, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ευθύνες για τη ρύπανση του ποταμού, θα επιβληθούν οι διοικητικές κυρώσεις, καθώς και χρηματικά πρόστιμα.
Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία του συλλόγου, «είναι προφανές ότι η μαυρίλα αυτή προέρχεται από ελαιοτριβεία της περιοχής, που αντί να συλλέγουν τα απόβλητα, αυτά καταλήγουν μέσω χειμάρρων, λαγκαδιών και παντός είδους αυλακιών στον ποταμό Πείρο και στη συνέχεια στη θάλασσα». Μάλιστα όπως τονίζεται, «είναι κρίμα που για άλλη μια φορά η προσπάθεια της Πολιτείας για μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος από την ανεξέλεγκτη λειτουργία των ελαιοτριβείων, πέφτει στο κενό».
Σύμφωνα πάντα με τον σύλλογο, το ρυπαντικό φορτίο ενός μέσου ελαιοτριβείου, όπως έχει επισημανθεί από τους επιστήμονες, ισοδυναμεί με τα λύματα μιας πόλης 30.000 κατοίκων. Οπως αναφέρει στην Καθημερινή ο πρόεδρος του συλλόγου Δημήτρης Μπαρμπούνης, από τα απόβλητα των ελαιοτριβείων απελευθερώνεται μία ουσία που ονομάζεται φαινόλη, η οποία μειώνει το οξυγόνο στο νερό του ποταμού, με αποτέλεσμα να προκαλούνται δυσμενείς επιπτώσεις στα ψάρια αλλά και στα πουλιά που βρίσκουν καταφύγιο στις εκβολές του Πείρου, στον Πατραϊκό Κόλπο.
Σχετικά με τους ελαιοτριβείς, ο σύλλογος υπογραμμίζει ακόμα ότι «κάποιοι ελάχιστοι επιτήδειοι δεν φρόντισαν να συμμορφωθούν στις καινούργιες εκσυγχρονιστικές διατάξεις του υπουργείου, και δεν σέβονται τον αγώνα και τα έξοδα του συνόλου σχεδόν των συναδέλφων τους ιδιοκτητών ελαιοτριβείων, που σε δύσκολους καιρούς εκσυγχρόνισαν τις μονάδες τους».
«Αυτή η συμπεριφορά», υπογραμμίζει ο σύλλογος, «πέρα από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αποτελεί πρόκληση για τους ευσυνείδητους επαγγελματίες ελαιοτριβείς που λειτουργούν νόμιμα και οι οποίοι ευλόγως διαμαρτύρονται».
Από την πλευρά του το στέλεχος της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας Γιώργος Κανελής επιβεβαιώνει το πρόβλημα της ρύπανσης του ποταμού, τονίζοντας ότι η απότομη όξυνση του νερού προκαλεί πρόβλημα στην πανίδα του Πείρου, προσθέτοντας ότι είναι αναγκαία η άμεση λήψη μέτρων. Επίσης υπενθυμίζει ότι κατά το παρελθόν είχαν καταγραφεί και άλλα περιστατικά ρύπανσης του Πείρου, με αποκορύφωνα την ανεύρεση κλοφέν κοντά στις εκβολές του.>>
πηγή: bestnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Design Blog, Make Online Money