Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Το πρόβλημα των λαθρομεταναστων

Του Γιώργου Καραμαλίκη Ναυάρχου ε.α., Επίτιμου Αρχηγου Γ.Ε.Ν.


Το πρόβλημα των λαθρομεταναστων  Του Γιώργου Καραμαλίκη Ναυάρχου ε.α., Επίτιμου Αρχηγου Γ.Ε.Ν.

Παρά το γεγονός πως η λειτουργία του νέου λιμανιού της Πάτρας έχει σαφώς ανακουφίσει τις βόρειες συνοικίες της Πάτρας από την παρουσία των λαθρομεταναστών που προσπαθούν να περάσουν στην Ιταλία (οι οποίοι μεταφερθεί στις νότιες περιοχές), το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται και να χρήζει αντιμετώπισης. Η απόκρυψη του κάτω από το χαλί, όπως κάνουν όλες οι πολιτικές και τα κόμματα από τότε που δημιουργήθηκε, απλά αναπαράγει την παθογένεια του πολιτικού μας συστήματος και την ανικανότητα του να δίνει λύσεις σε σοβαρά ζητήματα, ενώ εξακολουθεί να ταλαιπωρεί την πόλη και τους πολίτες.
Η σύνθεση των ταλαιπωρημένων αυτών ανθρώπων εθνολογικά ποικίλει. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία το 80% είναι Αφγανικής προέλευσης, ενώ υπάρχουν επίσης Σομαλοί, Νιγηριανοί, λίγοι Ιρακινοί και Ρουμάνοι. Την εικόνα συμπληρώνουν και οι διάφοροι Πακιστανοί, Ινδοί και Βούλγαροι (κυρίως ΡΟΜΑ) οι οποίοι απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες στην Αχαΐα και σε γειτονικούς Νομούς, στερούνται ταξιδιωτικών και λοιπών νομιμοποιητικών εγγράφων και συχνά πυκνά κανουν την εμφάνιση τους.
Είναι γεγονός πως τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο νέο λιμάνι λειτουργούν αποτρεπτικά για τους λαθρομετανάστες, όπως εξάλλου λειτουργούσαν από καιρό τα αντίστοιχα μέτρα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Είναι επίσης γνωστό πως οι Ιταλικές αρχές μας επιστρέφουν όχι μόνο όσους λαθρομετανάστες ανακαλύπτουν στα φορτηγά ή τα πλοία της γραμμής, αλλά και όσους συλλαμβάνουν γενικότερα ακόμη και εάν αυτοί δεν προέρχονται από εδώ.
Στο μεταξύ οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, ενώ στις αρχές δεν δημιουργούσαν ιδιαίτερα προβλήματα στην τοπική κοινωνία, πέραν των θεμάτων υγιεινής και καθαριότητας στους καταυλισμούς που έστηναν, με την πάροδο του χρόνου και λόγω της αδυναμίας τους να έχουν οικονομικούς πόρους που θα τους επιτρέψουν να συντηρούνται, έχουν εκδηλώσει επιθετικές συμπεριφορές (κλοπές κλπ), δημιουργώντας έντονο προβληματισμό τόσο στις αρχές, όσο και στους κατοίκους.
Κάποιοι δε εξ’ αυτών έχουν εμπλακεί με το εμπόριο σκληρών ναρκωτικών ουσιών, όπως απέδειξε και πρόσφατη επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας στην περιοχή σε αυτό το θέμα. Επίσης η μεταξύ τους ένταση κλιμακώνεται επικίνδυνα και λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, αλλά και λόγω της διαφορετικότητας στην κουλτούρα, την θρησκεία κλπ, οι οποίες πολλές φορές αγγίζουν τα όρια της εχθρότητας.
Η βαρβαρότητα που χαρακτηρίζει τις μεταξύ τους πράξεις αντεκδίκησης πολλές φορές σοκάρει. Η πόλη έχει γίνει συχνά μάρτυρας των άγριων συμπλοκών μεταξύ τους, κυρίως για τον έλεγχο των περιοχών που διαμένουν υπό άθλιες συνθήκες. Οι εικόνες των έντρομων πολιτών που έτρεχαν να βρουν καταφύγιο στο κέντρο της πόλης ενώ γύρω τους μαίνονταν μάχες σώμα με σώμα μεταξύ λαθρομεταναστών δεν επιτρέπουν εφησυχασμό.
Κανείς δεν μπορεί κατηγορηματικά να αποκλείσει το ενδεχόμενο επανάληψης τους, εφόσον το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται. Το ότι στην παρούσα φάση βρίσκεται σε ύφεση, δεν σημαίνει φυσικά πως έχει λυθεί.
Από την άλλη το κύκλωμα που εκμεταλλεύεται οργανωμένα και μη, την διακίνηση αυτών των ταλαίπωρων ανθρώπων αποκομίζοντας τεράστια κέρδη, καλά κρατεί.
Την εικόνα συμπληρώνουν και οι διάφοροι φορείς, εκπρόσωποι ΜΚΟ (ελληνικών και ξένων), εκπρόσωποι ξένων ΜΜΕ, οι οποίοι προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα λειτουργούν καταγγελτικά κατά των κρατικών αρχών. Η κατά καιρούς εξαγγελθείσα λειτουργία κέντρου υποδοχής στην ευρύτερη περιοχή, συναντά την έντονη αντίδραση των κατοίκων οι οποίοι και είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να κινητοποιηθούν ενάντια σε τέτοιου είδους κυβερνητικές πρωτοβουλίες.
Στο μεταξύ οι δυστυχείς αυτοί άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν υπό τραγικές συνθήκες. Μετά από ιατρικές εξετάσεις που κατά καιρούς έχουν πραγματοποιηθεί από την Δ/νση Υγιεινής, έχει διαπιστωθεί πως εξαιρετικά υψηλό ποσοστό από αυτούς από ηπατίτιδα Β’ και άλλες δερματικές παθήσεις, που θετουν σε προφανή κίνδυνο την δημόσια υγεία.
Όλες οι προσπάθειες καταγραφής τους δε, με σκοπό την ενημέρωση τους για την διαδικασία υποβολής αιτήματος πολιτικού ασύλου στην χώρα μας, απέβησαν άκαρπες μια και κανείς τους δεν θέλησε ούτε να καταγραφεί ούτε να ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.
Δεν πείθονται για κάτι τέτοιο ούτε από τις πιέσεις που τους ασκούν σε αυτήν την κατεύθυνση από τις διάφορες αντεξουσιαστικές ομάδες ή τις ΜΚΟ που τους προσεγγίζουν. Όλοι τους θέλουν να φύγουν σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες συνήθως έχουν συγγενείς.
Τι πρέπει να γίνει όμως;;; Πως επιτέλους θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που για πάνω από μια δεκαετία βασανίζει την τοπική κοινωνία;; Λύσεις υπάρχουν και είναι σαφείς. Προϋποθέτουν όμως μια βασική συνθήκη εκ μέρους της οργανωμένης πολιτείας η οποία μάλλον δεν υφίσταται, την ύπαρξη πολιτικής βούλησης!!!! Πολιτική βούληση η οποία:
-    θα επιτρέψει στις αρχές ασφαλείας να επιτελέσουν την αποστολή τους που είναι η ασφάλεια του πολίτη και της ιδιοκτησίας
-    θα θέσει σε λειτουργία το σύστημα καμερών του νέου λιμένα ώστε να υπάρχει πλήρης και αποτελεσματικός έλεγχος, όπως στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων
-    θα εξασφαλιστεί ο απαραίτητος τεχνικός εξοπλισμός (πχ συσκευή ανίχνευσης)
-    θα εξασφαλίζει την μετάβαση των λαθρομεταναστών σε τρίτη χώρα, μετά την σύλληψη τους και κατόπιν διακρατικής συμφωνίας
-    θα σταματήσει κάθε συζήτηση για την δημιουργία κέντρο υποδοχής στην Πάτρα
Εφόσον γίνει σαφές πως το λιμάνι της Πάτρας είναι απροσπέλαστο, τότε και μόνο τότε θα λυθεί το πρόβλημα, με δεδομένο πως είμαστε για τους λαθρομετανάστες χώρα διέλευσης και όχι παραμονής. Μέχρι τότε απλά θα παίζουμε με την φωτιά….

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Design Blog, Make Online Money