Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Όχι σε διάλυση της κοινωνικής συνοχής στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης




Παρέμβαση Νίκου Χρυσόγελου στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης με τον Κ. Χατζηδάκη
Δείτε εδώ την παρέμβαση του Νίκου Χρυσόγελου και την απάντηση του υπουργού
Η εμμονή σε μια λιτότητα που οδηγεί στη διάλυση της κοινωνικής συνοχής και στην κατάρρευση της πραγματικής οικονομίας δεν αποτελεί λύση για τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας. Χρειάζεται οι όροι του Μνημονίου να προσαρμοστούν στις ευρωπαϊκές πολιτικές και αξίες, όπως έχουμε ζητήσει πολλές φορές οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο”, τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων μιλώντας εκ μέρους της Ομάδας των Πράσινων στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου (REGI) κατά τη συζήτηση κι ανταλλαγή απόψεων με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Υποδομών, Κωστή Χατζηδάκη, σχετικά με την κατάσταση της Πολιτικής Συνοχής στην Ελλάδα.

Ο Ν. Χρυσόγελος επισήμανε ότι η αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων πρέπει να γίνει με κοινωνικά δίκαιο τρόπο και όχι με λήψη μέτρων που αντίκεινται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο για το περιβάλλον, την κοινωνική συνοχή και τον διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. “Δεν είναι δυνατόν άλλα να λέμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τους στόχους της “Ευρώπης 2020” (μείωση του αριθμού των φτωχών, μείωση των ανέργων, κοινωνικός διάλογος, κοινωνική συνοχή) και άλλα να εφαρμόζονται στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κρίσης”.

Ο Νίκος Χρυσόγελος ζήτησε να μην επιστρέψει η χώρα σε μια εποχή όπου η προστασία του περιβάλλοντος βρίσκονταν στο περιθώριο και τόνισε ότι η πράσινη οικονομία, η περιβαλλοντική και κοινωνική καινοτομία μπορούν να αναζωογονήσουν την πραγματική οικονομία και να δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, όπως εξάλλου αναφέρει και πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν. Ζήτησε, επίσης, διευκρινίσεις γιατί δεν φτάνουν οι υπάρχοντες ευρωπαϊκοί πόροι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τέλος, υπενθύμισε ότι η ιδιωτικοποίηση των εταιριών νερού που προωθεί η τρόικα αλλά και η ελληνική κυβέρνηση είναι αντίθετη με την αρχή της “ουδετερότητας” της Επιτροπής σε θέματα  δημόσιας ή ιδιωτικής ιδιοκτησίας και διαχείρισης των συλλογικών υπηρεσιών ύδατος (άρθρο 345 Συνθήκη Λειτουργίας της ΕΕ και αρ. 17 1 της Oδηγίας 2006/123/ΕΚ σχετικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά), και με τις βασικές κατευθύνσεις της έκθεσης που υπερψήφισε προσφάτως το Ευρωκοινοβούλιο για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής πολιτικής για το νερό στα κράτη – μέλη.

Ο Κ. Χατζηδάκης απάντησε στην παρέμβαση του Ν. Χρυσόγελου πως η πολιτική περιβαλλοντικής διαχείρισης, εντάσσεται στα σχέδια του Υπουργείο Ανάπτυξης,  ενώ παραδέχτηκε πως υπάρχουν προβλήματα στην υλοποίηση των στόχων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας. Ισχυρίστηκε, πως η Ελληνική Κυβέρνηση ακολουθεί τις επιταγές που ορίζει το Σύνταγμα αλλά και το ΣτΕ, που είναι αρμόδιο για το θεσμικό πλαίσιο. 

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης στις προτεραιότητες αλλά και στα εμπόδια που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, προκειμένου, όπως τόνισε, να ξεπεράσει αυτή τη «δραματική» κρίση και αφορούν: στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας, στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στην αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας. Μεταξύ  άλλων, δήλωσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη της ΕΕ. Η Ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αγνοήσει το πολιτικό κόστος και να εγκρίνει τα απαραίτητα μέτρα για την ανάκαμψη της Ελλάδας» και εξέφρασε τη βεβαιότητά του, πως “η Ελλάδα θα καταπλήξει τις αγορές, τους επενδυτές και τους εταίρους της”. Όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τόνισε πως έχουν τεθεί 10 στόχοι από το Υπουργείο Ανάπτυξης, για την ενίσχυση της  ανταγωνιστικότητας, τον επενδυτικό  νόμο, τις στρατηγικές επενδύσεων, την συνεργασία με την Ε. Επιτροπή για τη μείωση της γραφειοκρατίας, τη σύμβαση με τον ΟΟΣΑ και τις ιδιωτικοποιήσεις, που θα επιτρέψουν την απελευθέρωση των  αγορών και την αποτελεσματικότερη διαχείριση των διαρθρωτικών ταμείων. Όπως διευκρίνισε,  για την επίτευξη αυτού του στόχου, το Υπ. Ανάπτυξης,  έχει ορίσει ειδικούς Διευθυντές έργων, που επιτηρούν την πορεία των έργων και την τήρηση των χρονοδιαγράμματος. Ο Κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε επίσης, πως το τρίτο εμπόδιο που αφορά στο ζήτημα της ρευστότητας, δεν εξαρτάται μόνο από τις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης,  αλλά κι από την στήριξη της ΕΕ. Όπως δήλωσε, «Μετά το κούρεμα, το τραπεζικό σύστημα της χώρας είναι ένα άδειο ταμείο, ένα κενό κέλυφος». … «Παρότι, η χώρα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, υπάρχουν τα καθυστερούμενα κονδύλια για την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα». Τόνισε, ότι παρά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες εργάζεται η χώρα, χωρίς ρευστότητα δεν μπορεί να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ουσιαστική ανάπτυξη και πως τα μέτρα λιτότητας πρέπει να συνδυάζονται με μια πραγματική δέσμη αναπτυξιακών μέτρων, διότι χωρίς αυτά, «Η αποτυχία της Ελλάδας θα συνεπάγεται την αποτυχία της Ευρώπης».

Όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις που ορίζονται από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) 2014-2020, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την μείωση 40% των κονδυλίων από τα προβλεπόμενα, επισημαίνοντας πως η χώρα βρίσκεται στο πέμπτο συναπτό έτος ύφεσης, με ποσοστό που αγγίζει το 27%  κι αυτό δεν λαμβάνεται υπόψη. Επεσήμανε, πως πρέπει οι Έλληνες να πειστούν, ότι η Ευρώπη στέκεται αλληλέγγυα κι αυτό δεν γίνεται με τη μείωση του πακέτου. Κλείνοντας, εξέφρασε την άποψη πως η Ελληνική Κυβέρνηση, έχει διδαχθεί από το παρελθόν και είναι αποφασισμένη  να επιτύχει τους στόχους της με την ελπίδα πως  και η Ευρώπη θα σταθεί αλληλέγγυα στην υποστήριξη της Ελλάδας, με ένα πραγματικό πακέτο Συνοχής για την επόμενη περίοδο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Design Blog, Make Online Money