Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Ζητείται σοβαρός έλεγχος για τα «ξεχωριστά» διατροφικά προϊόντα



Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητάμε να αποκτήσουν τακτικότητα και συστηματικότητα οι έλεγχοι όσον αφορά την τήρηση των προδιαγραφών για τα διατροφικά προϊόντα διακριτής ονομασίας (ΠΟΠ. ΠΓΕ. ΠΙΔ) 
 Όπως φάνηκε στην περίπτωση ενός από τα τελευταία εισαχθέντα στην λίστα προϊόντα ΠΟΠ, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι στην πλειοψηφία τους συσκευασίες με ονομασία ΠΟΠ ήταν αβλαβούς μεν αλλά πολύ κατώτερης ποιότητας και άσχετου με την ονομαζόμενη περιοχή προϊόντος, υπάρχει σοβαρό έλλειμμα όσον αφορά τους ελέγχους αυτούς, ακόμη και περιπτώσεις συσκευασμένων τέτοιων προϊόντων. Αυτό ευνοεί την εξαπάτηση του καταναλωτή και απειλεί να υπονομεύσει τα οφέλη της πολιτικής προϊόντων διακριτής ονομασίας για τον Έλληνα αγρότη και την ελληνική ύπαιθρο.
Η πολιτική της απονομής σε γεωργικά ή κτηνοτροφικά προϊόντα διακριτικών τίτλων ποιότητας όπως ΠΟΠ (Προστατευμένης Ονομασίας Προϊόντος), ΠΓΕ (Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης και ΠΙΔ  (Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν) στηρίζει την ποιοτική αγροτική παραγωγή, είναι συμβατή με την προώθηση και της βιολογικής γεωργίας και υπηρετεί τα συμφέροντα και του καταναλωτή.
Η χώρα μας με δεκάδες προϊόντα στην σχετική λίστα του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης (και αρκετά ακόμη που θα μπορούσαν να ενταχθούν) είναι ανάμεσα στις πρώτες 5 στην Ευρώπη σε αριθμό τέτοιων προϊόντων.
Όμως θεμέλιο και όρος επιτυχίας της πολιτικής προϊόντων διακριτής ονομασίας είναι η αξιοπιστία, η επάρκεια και η τακτικότητα των ελέγχων.
Αναλυτικότερα θεωρούμε απαραίτητο:
Τον συστηματικό και πλήρη έλεγχο κάθε συσκευασμένου προϊόντος που επικαλείται παραγωγή του υπό καθεστώς ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΠΙΔ. Κάθε διακινητής τέτοιων προϊόντων να υποβάλλει υποχρεωτικά δείγματα προς έλεγχο  στα δημόσια όργανα ελέγχου.
Την ενοποίηση των ελεγκτικών διαδικασιών υπό μία αρχή, τον ΕΦΕΤ.
Ένα Διαφανές και δημόσιο θεσμικό πλαίσιο ελέγχου. 
Εκπαιδευμένα και πιστοποιημένα  γεωτεχνικά στελέχη ελέγχου. 
Τη Δημοσιοποίηση των  εκθέσεων ελέγχου των επιθεωρητών  με τις παραβάσεις και με ονόματα των εταιρειών  στο διαδίκτυο σε ειδική Τράπεζα πληροφοριών για τον καταναλωτή
Τη Ρητή επιλογή βιολογικών και διακριτής ονομασίας ελληνικών προϊόντων σε κάθε εκδήλωση υπό την αιγίδα δημοσίων φορέων.
Την Εποπτεία από «Τοπικά σύμφωνα ανάπτυξης», στα οποία θα έχουν λόγο οι ίδιοι οι παραγωγοί των περιοχών που παράγουν προϊόντα διακριτής ονομασίας.
Θεμέλιο της προστασίας της γαστρονομικής αλλά και πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι η αξιοπιστία των ελέγχων. Ας μην αφήσουμε απατεώνες και λογικές χαμηλότερου παρονομαστή να την υπονομεύσουν.
 
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
 
Πληροφορίες: Δημήτρης Παπακωνσταντίνου  6977239066
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Design Blog, Make Online Money