Στην άρση των τραπεζικών λογαριασμών και στη δήμευση των περιουσιακών στοιχείων όσων συνελήφθησαν στην επιχείρηση που πραγματοποίησε η ΕΛ.ΑΣ την περασμένη εβδομάδα στον καταυλισμό των Ρομά στη Δυτική Αχαΐα αναμένεται να προχωρήσουν οι δικαστικές αρχές.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, το ΣΔΟΕ αναμένεται να καταγράψει τα αντικείμενα που εντοπίστηκαν κατά την έφοδο προκειμένου να προσδιοριστούν τα έσοδα που έχει χάσει το ελληνικό Δημόσιο. Επίσης δεδομένη θεωρείται η εμπλοκή της αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που θα ζητήσει την άρση των τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκομένων.
Οι ίδιες πηγές από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ κάνουν λόγο για αναντιστοιχία χρηματικών ποσών που έχουν εντοπιστεί στους συγκεκριμένους λογαριασμούς και υποστηρίζουν ότι πρόκειται για εξόφθαλμη περίπτωση πλουτισμού με παράνομα μέσα.
Μόλις ολοκληρωθεί το ποινικό σκέλος της υπόθεσης θα υπάρξει και έρευνα σε δεύτερο επίπεδο σε σχέση με τις ευθύνες κρατικών λειτουργών για την ασύδοτη δράση του κυκλώματος. Η έρευνα για αυτού του επιπέδου τις ευθύνες θα ξεκινήσει μετά το τέλος του πυρήνα των απολογιών και της συμπλήρωσης της δικογραφίας με όλα τα στοιχεία που αφορούν το κατηγορητήριο. Τα στοιχεία και τα παραστατικά που έχουν συγκεντρωθεί είναι πάρα πολλά και η επεξεργασία τους αναμένεται να δώσει πολλές απαντήσεις για την κάλυψη που υπήρχε στο κύκλωμα.
Η εισαγωγή των εμπορευμάτων γινόταν μέσω εταιρειών ταχυμεταφοράς που απέστελλαν τα εμπορεύματα στον καταυλισμό των Ρομά. Μάλιστα, σύμφωνα με το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, οι εμπλεκόμενοι «για να επιτυγχάνουν την εισαγωγή των προϊόντων στρατολογούσαν έναντι αμοιβής, υπαλλήλους τραπεζών, προκειμένου να αποσπούν δόλια διάφορα συνοδευτικά έγγραφα, που ήταν απαραίτητα για τον εκτελωνισμό των εμπορευμάτων».
Έτσι οι δικαστικές αρχές θα επεκτείνουν την έρευνά τους στις τραπεζικές συναλλαγές των εμπλεκομένων και ξετυλίγοντας το κουβάρι θα οδηγηθούν στους συνεργούς, που εκτιμάται ότι προέρχονται από τον κύκλο των τραπεζικών υπαλλήλων.
Μένει να προσδιοριστεί από τη δικαστική έρευνα εάν τα παραστατικά είχαν εκδοθεί από τραπεζικά υποκαταστήματα της Αχαΐας ή του Λεκανοπεδίου, κάτι που στην παρούσα φάση δύσκολα μπορεί να επιβεβαιωθεί, μιας και η δικογραφία είναι ογκωδέστατη.
Όπως το pelop πληροφορείται, μεταξύ των εγκεφάλων του κυκλώματος φέρεται συνταξιούχος τραπεζικός από την Αθήνα, ο οποίος και έδινε τις σχετικές κατευθύνσεις για τον τρόπο εκτελωνισμού των εμπορευμάτων.
Τα μέλη της εγκληματικής ομάδας με διάφορες τεχνικές κατάφερναν να εκτελωνίζουν και να παραλαμβάνουν τα εμπορεύματα, χωρίς να καταβάλλουν το αντίτιμο της αξίας τους στις τράπεζες, αποφεύγοντας έτσι την εξόφληση μέσω του διατραπεζικού συστήματος των εμπορικών οίκων του εξωτερικού που συναλλάσσονταν.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
πηγή :pelop.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου