Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Tηρώντας στο ακέραιο την υπόσχεση που και προφορικά είχε δώσει στον Γιάννη Δημαρά πριν λί¬γες μέρες, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χα¬τζηδάκης, ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι την ένταξη του εργοστασίου απορριμμάτων της Αχαΐας, στα έργα Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).


σ,ΑΧΑΓΙΩΤΕΣ. ΤΑ ΕΥΣΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΟΠΩΣ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ, ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ Γ.ΔΗΜΑΡΑ. ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΜΑΣ, ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΠΗΛΕΥΣΗΣ
Δημαράς για Εργοστάσιο Φλόκα: Ανοίγει ο δρόμος για οριστική λύση στο θέμα των σκουπιδιών Ικανοποίηση στη δημοτική αρχή
 Εγκρίθηκε ιο έργο από την διυπουργική ΣΔΙΤ - Μέσα σιον Σεπτέμβριο ξεκινάει η διαδικασία ιου διεθνούς διαγωνισμού
Ολοταχώς για το εργοστάσιο
απορριμμάτων
:
Tηρώντας στο ακέραιο την υπόσχεση που και προ­φορικά είχε δώσει στον Γιάννη Δημαρά πριν λί­γες μέρες, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χα­τζηδάκης, ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι την ένταξη του εργοστασίου απορριμμάτων της Αχαΐας, στα έργα Σύμ­πραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Με τον τρόπο αυτό ανάβει και επίσημα το «πράσινο φως» για να μπει στην τελική ευθεία της κατασκευής του το πολύ σημαντικό αυτό έργο, που αναμένεται να λύσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Αχαΐας, αφού σύμφωνα με τον προγραμματισμό, αμέσως μετά την επίσημη έν­ταξη του στις ΣΔΙΤ, εντός του Σεπτεμβρίου, θα ξεκι­νήσει η διαγωνιστική διαδικασία επιλογής του αναδό-
ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΔΟΧΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί και για Αιτωλοακαρνανία
Ηλεία
Στη χθεσινή διυπουργική εξετάστηκε ακόμα η πορεία των διαγωνισμών για την κατασκευή πέντε μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων σε Δυτική Μακε­δονία, Πελοπόννησο, Ηλεία, Σέρρες και Αιτωλοακαρνανία. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, για τους άλλους δύο νομούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελ­λάδος:
• Για το διαγωνισμό του Νομού Ηλείας, που ξεκίνησε τον Μάιο 2012, ολο­κληρώθηκε στις 7 Αυγούστου 2012 η προεπιλογή των υποψηφίων. Εάν δεν υπάρξουν προσφυγές, αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία του ανταγωνι­στικού διαλόγου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2012.
• Αναφορικά με τους Νομούς Σερρών και Αιτωλοακαρνανίας, η διαγωνιστι-κή διαδικασία ξεκίνησε τον Απρίλιο και Μάιο 2012 αντίστοιχα και αναμένε­ται η ανακοίνωση των προεπιλεγέντων υποψηφίων μέχρι το τέλος Αυγού­στου 2012. Εφόσον δεν υπάρξουν προσφυγές, η διαδικασία του ανταγωνι­στικού διαλόγου αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2012.
χου του έργου.
Να σημειωθείπως ο δήμαρχος της Πάτρας είχε απο­σπάσει την υπόσχεση του κ. Χατζηδάκη για επίσπευ­ση των διαδικασιών ένταξης του έργου μέσω ΣΔΙΤ στη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες, μόλις στις αρχές της περασμένης εβδομάδας. Και όπως φαίνεται, ο υπουργός τήρησε την δέσμευσή του στο ακέραιο... Να σημειωθεί επίσης, ότι το επίσημο αίτημα ένταξης του εργοστασίου απορριμμάτων στις ΣΔΙΤ, είχε κατα­τεθεί από τον δήμαρχο της Πάτρας το πρώτο δεκαή­μερο του Ιουλίου, μετά την έγκριση που έδωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο για την προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Πατρέων και των Αναγκαστικών Συνδέσμων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 1ης και 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Νομού Αχαΐας, με την οποία ο Δήμος γίνεται Φορέας Υλοποίησης του Εργο­στασίου.
ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: «ΜΗΝΥΜΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ! ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΕΡΓΑ»
Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της διυπουρ-
ΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ
Απλοποίηση του ΕΣΠΑ
Μετον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υπο­δομών, Μεταφορών και Δι­κτύων κ. Κωστή Χατζηδάκη, συναντήθηκε προχθές η Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης Περιφερειών Ελλά­δος (ΕΝ.Π.Ε.) μετά από αί­τημα του Προέδρου της και Περιφερειάρ χη Αττικής, Γιάννη Σγουρού. Από την συνάντηση απουσίαζε ο Αν­τιπρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε Απόστολος Κατσιφάρας καθώς, καθ' οδόν προ την Αθήνα, πληροφορήθηκετην είδηση του θανάτου του θεί­ου του Γιώργου Κατσιφάρα. Αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αιρε­τές Περιφέρειες και σχετί­ζονται τα Περιφερειακά Επι­χειρησιακά Προγράμματα
(ΠΕΠ).
Πρόκειται για προβλήματα που εμποδίζουντηνανάπτυ-ξη και επικεντρώνονται στην
πολυνομία, τηνεμπλοκήπλη-θώραςσυναρμοδιοτήτωνκαι την έλλειψη συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων φορέων καθώς και τις ιδιαίτερα απαιτητι­κές, χρονοβόρες και γρα­φειοκρατικές διαδικασίες αδειοδοτήσεων. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην ανάγκη απλούστευσης διαδικασιών που αφορούν
στο ΕΣΠΑ και στην επίσπευ­ση των ρυθμών απορρόφη-σηςτωνΠεριφερειακώνΠρο-γραμμάτων.
Με δεδομένη την κρισιμότη­τα της οικονομικής και κοι­νωνικής κατάστασης που επιβάλλει βήματα ανάπτυ­ξης και προόδου για τις 13 Περιφέρειες, αποφασίστη­κε από κοινού να υπάρξει ένας συστηματικός και δο-
 μημένος διάλογος μεταξύ Υπουργείου και ΕΝ.Π.Ε., προκειμένου να επιλυθούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα τα προβλήματα που προκύ­πτουν στη διαχείριση του ΕΣΠΑ. Ο Γιάννης Σγουρός, αφού περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα τις δυσκο-λίεςπουαντιμετωπίζουνστην υλοποίησή τουςταέργαστε-ρεών και υγρών αποβλήτων καθώς και άλλα εμβληματι­κά έργα, δήλωσε: «Υπήρξε ένας ειλικρινής και ουσια­στικός διάλογος με τον Υπουργό. Προβάλαμε όλα τα προβλήματα που μπλο­κάρουν την απορροφητικό-τητατου ΕΣΠΑ, το οποίο βρί­σκεται σε ιδιαίτερα κομβικό σημείο. Τα χρήματα είναι διαθέσιμα, κι αν δεν προλά­βουμε να τα αξιοποιήσουμε υλοποιώντας έργα χρήσιμα για τους πολίτες, δεν θα υπάρξει ανάπτυξη, δεν θα υπάρξει πρόοδος. Εμείς κά­νουμε ό,τι μπορούμε για να «τρέξουμε» τα Περιφερει­ακά Επιχειρησιακά Προ­γράμματα. Χρειάζεται όμως να συμβάλει και η Κεντρική Διοίκηση διαμέσου των εμ-πλεκόμενωνΥπουργείωνκαι μέσα από ουσιαστική συ­νεργασία ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα και να κερ­δίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης για τις Περιφέ­ρειες της χώρας».
Στιγμιότυπο από την χθεσινή συνεδρίαση της διυπουργικής για τα έργα ΣΔΙΤ, όπου εγκρίθηκε η ένταξη του εργοστασίου απορριμμάτων της Αχαίας
γικής για τα έργα ΣΔΙΤ, ο κ. Χατζηδάκης, ανέφερε μεταξύ άλ­λων τα εξής: «Η Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημόσι­ου και Ιδιωτικού Τομέα ενέκρινε σήμερα το έργο ολοκληρω­μένης διαχείρισης απορριμμάτων του νομού Αχαΐας με τη μέ­θοδο ΣΔΙΤ.
Παράλληλα τρέχουν άλλα πέντε έργα στο χώρο της διαχεί­ρισης των απορριμμάτων, με την ίδια μέθοδο και συγκεκρι­μένα τα έργα στη Δυτική Μακεδονία, τις Σέρρες, την Αιτω­λοακαρνανία, την Πελοπόννησο και την Ηλεία. Μέσα στην εποχή της μεγάλης κρίσης βγαίνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ότι μπορούν να γίνουν κάποια έργα ξεπερνώντας το πρό­βλημα της χρηματοδότησης από τις Τράπεζες και μάλιστα με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται, άμεσα του­λάχιστον, το δημόσιο χρέος.
Στη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλι­ματικής Αλλαγής Ευάγγελος Λιβιεράτος, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης, ο υφυπουργός Ανά­πτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δι­κτύων Νότης Μηταράκης, και ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ Νί­κος Μαντζούφας.
ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Το εργοστάσιο επεξεργασίας στερεών αποβλήτων της Αχαΐ­ας, θα έχει συνολική ετήσια δυναμικότητα επεξεργασίας πε­ρίπου 150.000 τόνων απορριμμάτων και η σύμπραξη θα έχει διάρκεια έως 27 έτη. Ο ανάδοχος θα επιλεγείμέσω διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού με ανταγωνιστικό διάλογο και θα ανα­λάβει την μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των υποδομών. Βασικό κριτήριο επιλογής του αναδόχου θα αποτελέσει το χαμηλότερο τέλος χρήσης που καταβάλλουν οι δημότες, παράλληλα με την επίτευξη όλων των περιβαλλοντικών στόχων, ενώ θα επιτρέπονται όλες οι διαθέσιμες τεχνολογίες που καλύπτουν τις απαιτήσεις της ευ­ρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας.
Το έργο προβλέπεται να δώσει λύση στο πρόβλημα της δια­χείρισης των απορριμμάτων του Νομού Αχαΐας, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στε­ρεών Αποβλήτων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και τη στρα­τηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων.
Στους στόχους του έργου περιλαμβάνονται η μείωση της πο­σότητας των προς ταφή απορριμμάτων, η ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, καθώς επίσης η παραγω­γή και αξιοποίηση προϊόντων (υλικών ή/και ενέργειας). Μετά την έγκριση του έργου από την Διυπουργική Επιτροπή, ο Δή­μος Πατρέων σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ θα προχωρήσει, εντός του Σεπτεμβρίου 2012, στην έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας.
ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΡΩΙΝΗ ΓΝΩΜΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Design Blog, Make Online Money