Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Α. Παναγιωτόπουλος: Τα ιχθυοτροφεία του Πάππα και του Πρόκοπου να περιέλθουν στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας


Α. Παναγιωτόπουλος: Τα ιχθυοτροφεία του Πάππα και του Πρόκοπου να περιέλθουν στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας

Την άμεση και επιτακτική ανάγκη νομοθετικής  ρύθμισης, ώστε η διοίκηση και η εκμετάλλευση των ιχθυοτροφείων του Πάππα και του Πρόκοπου να περιέλθουν στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας, ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, ύστερα και από την υπ’ αριθ. 270/2011 σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου, με την οποία ομόφωνα το σώμα ενέκρινε την έναρξη της σχετικής διαδικασίας. Όπως  τονίζεται στις επιστολές του  δημάρχου προς τους υπουργούς Πάνο Μπεγλίτη και Κώστα Σκανδαλίδη, τα έσοδα από την εκμετάλλευση των ιχθυοτροφείων, τα οποία, σημειωτέον, είναι από τα μεγαλύτερα της χώρας, περιέρχονται τα μεν του Πάππα στο Ταμείο Εθνικού Στόλου τα δε του Πρόκοπου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρά την πραγματική βούληση του νομοθέτη, ο οποίος, ήδη από τη δημοσίευση του Ν.Δ. 420/1970 («Αλιευτικός Κώδικας»), έκρινε πώς ένα ικανό ποσοστό από τα προερχόμενα από την εκμετάλλευση των ιχθυοτροφείων δημόσια έσοδα πρέπει να περιέρχεται στους οικείους Δήμους. Για το σκοπό αυτό, εξάλλου, στο άρθρο 69 του ανωτέρω Ν.Δ. προβλέφθηκε πώς από τα δημόσια έσοδα που πραγματοποιούνται από την εκμετάλλευση των ιχθυοτροφείων Πάππα, Πρόκοπου και Κοτυχίου ποσοστό 20% κατατίθεται στο Ταμείο Αστικού Σχολείου και Κοινωφελών Έργων Μανολάδας.
Με  δεδομένο, όμως, ότι ουδέποτε αποδόθηκε κάποιο ποσό στο Ταμείο Αστικού Σχολείου και Κοινωφελών Έργων Μανολάδας, αφού αυτό δε λειτούργησε ποτέ, ενώ η εκμετάλλευση του παρακείμενου ιχθυοτροφείου του Κοτυχίου πραγματοποιείται εδώ και πολλά χρόνια από δημοτική επιχείρηση του Δήμου Λεχαινών Ηλείας, ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας θεωρεί επιτακτική και άμεση την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης, προκειμένου η διοίκηση και η εκμετάλλευση των ιχθυοτροφείων να περιέλθει στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας, στον οποίο δικαιωματικά ανήκουν.
Ως  προσωρινή και άμεση λύση, έως την έκδοση της απαραίτητης νομοθετικής ρύθμισης, το Δημοτικό Συμβούλιο και ο δήμαρχος ζητούν την τροποποίηση του άρθρου 69 του Ν.Δ. 420/1970, ούτως ώστε ποσοστό τουλάχιστον 30% των δημόσιων εσόδων των ιχθυοτροφείων να αποδίδεται στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Design Blog, Make Online Money