Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Απο το attack tv.Θέλουν να στηρίξουν τους καταπατητές στα Σαμαρέϊκα; - Ύποπτη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Αχαΐας για το πού ανήκει η περιοχή - Ανακοίνωση της ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ. για τον Δήμαρχο Α. Παναγιωτόπουλ




Πολύ ύποπτο θεωρείται από τους πολιτικούς και οικολογικούς κύκλους της περιοχής και πρωτίστως από την Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ,) το γεγονός ότι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δυτικής Αχαίας τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου εισέρχεται προς συζήτηση το θέμα των Σαμαρέϊκων και το αν αυτά ανήκουν στην Αχαία ή στην Ηλεία.
Όπως τονίζουν πολιτικοί και οικολογικοί κύκλοι, η συζήτηση αυτή έρχεται τη στιγμή που σε επίπεδο Δικαιοσύνης έχουν ληφθεί απανωτές αποφάσεις σε βάρος των καταπατητών γης στα Σαμαρέϊκα και οι καταπατητές αναζητούν εναγωνίως, μαζί με τους πολιτικούς κύκλους που τους στηρίζουν, να πιαστούν από κάπου ώστε να ανατρέψουν τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και να συνεχίσουν να παραμένουν στις καταπατημένες περιοχές της Στροφυλιάς.
Αν λοιπόν ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας κ. Παναγιωτόπουλος εισηγηθεί προς ψήφιση ότι τα Σαμαρέϊκα ανήκουν στην περιοχή της Ηλείας κι όχι στην περιοχή της Αχαίας, όπως είναι καταγεγραμμένο ως τώρα, κι αν το Δημοτικό Συμβούλιο κάνει αποδεκτό και ψηφίσει μια τέτεοια εισήγηση, τότε οι καταπατητές θα βρουν το "πάτημα" που αναζητούν για να ανατρέψουν όλες τις έως τώρα εις βάρος τους δικαστικές αποφάσεις και ουσιαστικά θα γλιτώσουν την έξωση από τη Στροφυλιά και θα παραμείνουν στα καταπατημένα.
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και γι' αυτό η ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ. εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:  
"Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την πρόθεση του Δημάρχου κ. Ανδρέα Παναγιωτόπουλου να συζητηθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Αχαΐας, τη Δευτέρα 10-10-2011 ως θέμα, η χωροθέτηση της περιοχής των Σαμαρέικων και σύμφωνα με πληροφορίες (που ελπίζουμε να μην επαληθευτούν) η εισήγηση του Δημάρχου αναφέρει ότι αυτά ανήκουν στα διοικητικά όρια του νομού Ηλείας!!!

Η ενέργεια του κ. Δημάρχου προκαλεί κατάπληξη και απορία, καθώς είναι γνωστή η πάγια θέση του πρώην Δήμου Λαρίσσου (ο οποίος τώρα αποτελεί Δημοτική ενότητα του νέου Καλλικρατικού Δήμου Δυτικής Αχαΐας) ότι τα Σαμαρέικα ανήκουν στο ν. Αχαΐας, πράγμα που αποδεικνύεται από πλήθος εγγράφων και στοιχείων.

Η έκπληξή μας γίνεται ακόμη μεγαλύτερη αφού ήταν γνωστή στους πάντες, η με αριθμό 2474/2009 τελεσίδικη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με βάση την οποία:  «έκταση 562 στρεμμάτων στη θέση Σαμαρέικα κηρύσσεται αναδασωτέα  με σκοπό την αποκατάσταση με φυσική αναγέννηση ή τεχνητή αναδάσωση της δασικής βλάστηση που καταστράφηκε από παράνομη κατάληψη εκχέρσωσης που έγινε σταδιακά στο παρελθόν…..  Η επίδικη έκταση αποτελούμενη από δύο τμήματα Α και Β εμβαδού 552.631,86 τμ και 8.396,39 τμ αντιστοίχως ευρίσκεται εντός του δάσους της Στροφυλιάς και ανήκει στην περιφέρεια της τέως κοινότητας Μετοχίου (βλέπε απόφαση 1/1984 του Διοικητικού Δικαστηρίου Ορίων) η η οποία συγχωνεύτηκε ήδη στο Δήμο Λαρισσού»

Πέραν της πιο πάνω απόφασης του ΣτΕ η ΟΙΚΙΠΑ από το 2008 είχε αποστείλει στον τότε Γ. Γ της Περιφέρειας τόσο την  απόφαση με αριθ. Πρωτ. 1/1984 του Διοικητικού Δικαστηρίου Ορίων Ν. Ηλείας η οποία υλοποιώντας απόφαση του 1926 καθόρισε τα όρια των δυο νομών όσο και τοπογραφικό διάγραμμα της Τοπογραφικής Υπηρεσίας του Ν. Αχαΐας του έτους 1985 με κλίμακα 1:5000 στο οποίο αποτυπώθηκαν λεπτομερώς τα πιο πάνω όρια.

Τέλος το Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης στο υπ.αριθμ.9/16-2-2009 έγγραφό του προς την ΟΙΚΙΠΑ αναφέρει επί λέξη:  «…θεωρούμε ότι το δάσος Στροφυλιάς και η εντός αυτού έκταση της περιοχής «Σαμαρέικα» δεν συμπεριελήφθη στις απαλλοτριωθείσες εκτάσεις του αγροκτήματος Μανωλάδας και δεν αποτελεί εποικιστική έκταση. Αντιθέτως αποτελεί δημόσιο δάσος σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο αριθμ. 3123/10.6.2009 έγγραφο της Δ/νσης Δασών Ν. Αχαΐας που είναι αποκλειστικά αρμόδια υπηρεσία για τη διαχείριση και προστασία αυτού.»
Είναι φανερό ότι το Δασαρχείο Πατρών, ως η μόνη αρμόδια υπηρεσία για τη συγκεκριμένη περιοχή πρέπει επιτέλους να επιβάλει τη νομιμότητα Να υλοποιήσει τα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής που έχουν εκδοθεί για τα «Σαμαρέικα» και να προχωρήσει στην αναδάσωση της κηρυγμένης ως αναδασωτέας έκτασης των 560 στρεμμάτων.»

Κατόπιν των ανωτέρω θα θέλαμε να επισημάνουμε, πως πέρα από την ΑΝΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ του Δημοτικού Συμβουλίου να αποφασίσει για το πού ανήκουν τα Σαμαρέικα, υπάρχει ένα τεράστιο ηθικό ζήτημα για το Δήμο, αφού είναι γνωστή η επίμονη προσπάθεια των καταπατητών της περιοχής να καταφέρουν να «εντάξουν» τα Σαμαρέικα στην Ηλεία και να βγάλουν έτσι ΑΚΥΡΕΣ όλες τις διοικητικές πράξεις των αρμοδίων οργάνων της Αχαΐας που αφορούν καταπατήσεις δασικών εκτάσεων και ανέγερση αυθαιρέτων κτισμάτων.

Η  εισαγωγή του ανωτέρω θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δυτικής Αχαΐας  αν δεν είναι ατυχής, είναι τουλάχιστον ΑΚΑΤΑΝΌΗΤΗ"

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Design Blog, Make Online Money