Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Τη διευκόλυνση του ΑλιευτικούΣυνεταιρισμού Λαρισσού Αχαΐας ζήτησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας ΑπόστολοςΚατσιφάρας

Τη διευκόλυνση του ΑλιευτικούΣυνεταιρισμού Λαρισσού Αχαΐας που διαχειρίζεται, έναντι μισθώματος, τοιχθυοτροφείο «Πρόκοπος» ζήτησε με επιστολή του από τον Γενικό ΓραμματέαΑποκεντρωμένης Διοίκησης Τάσο Αποστολόπουλο ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας ΑπόστολοςΚατσιφάρας, μετά την πρόσφατη περιβαλλοντική καταστροφή που οδήγησε στουςμαζικούς θανάτους ψαριών.
Ο Περιφερειάρχης στηνεπιστολή του προτείνει είτε την μείωση του ύψους του μισθώματος μετά τηναποδεδειγμένη οικονομική απώλεια που υπέστησαν οι αλιείς, είτε την λύση τηςσύμβασης χωρίς κυρώσεις για τον Συνεταιρισμό, είτε την παράταση της μίσθωσηςγια μια επιπλέον τριετία.
«Στο ιχθυοτροφείο Πρόκοπος(περιοχή Καλόγριας Αχαΐας)», τονίζει στην επιστολή του ο κ. Κατσιφάρας, «εκδηλώθηκανπροσφάτως μαζικοί θάνατοι ψαριών με αποτέλεσμα την σχεδόν ολοκληρωτική  απώλεια του αποθέματος. Σύμφωνα με τιςεκτιμήσεις του επιστημονικού δυναμικού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ηλιμνοθάλασσα παρουσίασε ευτροφική κρίση (συγκυριακή επικράτηση δυσμενώνπεριβαλλοντικών συνθηκών που οδηγεί σε έλλειψη οξυγόνου και μαζικό θάνατοψαριών από ασφυξία), η απώλεια στο απόθεμα του ιχθυοτροφείου (ζωικό κεφάλαιοτης λιμνοθάλασσας) προσεγγίζει τους 22 τόνους και για την  αποκατάσταση της ισορροπίας τουοικοσυστήματος απαιτείται χρονικό διάστημα δύο χρόνων περίπου».
 «Το ιχθυοτροφείο Πρόκοπος»,συνεχίζει ο Περιφερειάρχης, «είναι μισθωμένο για το χρονικό διάστημα 13.05.2010– 28.02.2013 στον Αλιευτικό Συνεταιρισμό Λαρισσού Αχαΐας ‘Ο Άγιος Φανούριος’ κατόπινδημοπρασίας, με συνολικό μίσθωμα για όλη την διάρκεια της μίσθωσης: 150.100ευρώ. Τα μέλη του μισθωτή Συνεταιρισμού είναι αλιείς-αγρότες  με χαμηλά εισοδήματα, έχουν υποθηκεύσειαγροκτήματα και άλλα ακίνητα για την κάλυψη των απαιτούμενων για την μίσθωσηεγγυήσεων, η δε τωρινή ζημιά του ιχθυοτροφείου δημιουργεί τεράστιο πρόβλημαστην κάλυψη των συμβατικών τους υποχρεώσεων (πληρωμή δόσεων του ενοικίου καιπροβλεπόμενων εγγυήσεων)».
Ο κ. Κατσιφάρας αναφέρει,επίσης, ότι η απώλεια της παραγωγής είναι ολοκληρωτική, ο δε ΕΛΓΑ δεν έχει τηδυνατότητα να καλύψει ασφαλιστικά την ζημιά της αλιευτικής παραγωγής τουιχθυοτροφείου.
Για τους λόγους αυτούςπροτείνει στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να εξεταστούν τρειςεναλλακτικές δυνατότητες διευκόλυνσης των αλιέων οι οποίες, συνοπτικά, είναι οιεξής:
-Τη μείωση του συνολικούμισθώματος του  Συνεταιρισμού με την παραμονήτου σε όλη την εκμετάλλευση μέχρι την λήξη της σύμβασης.
-Την λύση της ισχύουσαςσύμβασης μίσθωσης χωρίς κυρώσεις για τον μισθωτή Συνεταιρισμό.
-Την παράταση της μίσθωσηςγια μία επιπλέον τριετία μετά την λήξη της τρέχουσας, με αντίστοιχο μίσθωμα μετο ισχύον, με παράλληλο διακανονισμό για την πληρωμή των τρεχουσών δόσεωνενοικίου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Design Blog, Make Online Money