Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Θωρακίζεται η Στροφυλιά - Αντιπυρική προστασία σε 25.000 στρέμματα




Μια σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε πρόσφατα όσον αφορά στο διαρκές πρόβλημα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος...

εν γένει και ειδικότερα σε σχέση με το μέγιστο ζητούμενο της πυροπροστασίας του μοναδικού, από πλευράς φυσικού κάλλους αλλά και οικολογικής αξίας, δάσους της Στροφυλιάς.

Μιας περιοχής που υπάγεται διοικητικά στον δήμο Δυτικής Αχαΐας και προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ ενώ μέρος του Δάσους ανήκει στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Νατούρα 2000, στις οποίες δεν επιτρέπεται καμία παρέμβαση.

Συγκεκριμένα με απόφαση της Eιδικής Γραμματείας Δασών εντάχθηκε η πράξη «Καθαρισμός του δάσους της Στροφυλιάς Δήμου Δυτικής Αχαΐας στο Μέτρο 226 Δράση 1 «Βελτίωση των συνθηκών πρόληψης για την αντιπυρική προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων και αποκατάσταση δασών και δασικών εκτάσεων που έχουν υποστεί καταστροφές κυρίως από τις πυρκαγιές» του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013» (Π.Α.Α.).

Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) ενώ η δημόσια και κοινοτική συμμετοχή της πράξης προς εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ανέρχεται σε 166.729, 08 Ευρώ.

Από την τεχνική περιγραφή του έργου προκύπτει ότι το δάσος της Στροφυλιάς (που στην περιφέρεια του Δασαρχείου Πατρών καταλαμβάνει έκταση 12.650 στρεμμάτων ενώ η συνολική του έκταση είναι 25.000 στρέμματα) συγκροτείται από 4.800 στρέμματα κουκουναριάς, 6.650 στρέμματα χαλεπίου πεύκης και 1200 στρέμματα δρυός βελανιδιάς και εξ' αιτίας ακριβώς αυτής της συγκρότησης διατρέχει μεγάλο κίνδυνο πυρκαγιάς.

Στην ίδια προαναφερόμενη τεχνική περιγραφή προβλέπονται αναλυτικά οι τρόποι, το είδος και οι προϋποθέσεις των προτεινόμενων καθαρισμών του οδικού δικτύου του δάσους και των αντιπυρικών ζωνών συνολικού μήκους (δρόμων και ζωνών) 6.500 μέτρων και το προτεινόμενο έργο συνολικά περιλαμβάνει καθαρισμό 260 στρεμμάτων δάσους.

Με όλα τα παραπάνω και σε συνδυασμό με τη λειτουργία πυροφυλακίων, δεξαμενών νερού και με την επί 24ώρου βάσεως φύλαξη κατά την αντιπυρική περίοδο (1/5 έως 30/10) δημιουργείται ένα πλήρες και αποτελεσματικό πλέγμα πρόληψης και πυροπροστασίας της Στροφυλιάς.
xespao.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Design Blog, Make Online Money