Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΣΑΡΔΙΝΗΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΠΟΧΕΣ ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΟΥ: ΤΑΠ ΜΟΤΕΡΟΣΠΙΤΑ ΚΑΙ ΤΕΛΗ ΣΤΑ ΥΨΗ


Άρθρο τou κ. Φίλιππου Σερεπίσου απο την εφημερίδα της Αχαγιάς TOP OF THE MONTH
Για δεύτερη χρονιά η κατάρτιση του προϋπολογισμού κατήντησε μια διαδικασία η οποία καταδεικνύει την προχειρότητα ,και την έλλειψη γνώσεων που απαιτούνται από τους αιρετούς μας.
Όπως και πέρσι έτσι και φέτος ο προϋπολογισμός μετατράπηκε σε δρομολόγιο υπεραστικού λεωφορείου: Δήμος Περιφέρεια και τανάπαλιν.
Αυτό συνέβη επειδή έπρεπε να επιστρέφει ο προϋπολογισμός για διορθώσεις!! Και μάλιστα συνέβη και το πρωτοφανές στα χρονικά των ΟΤΑ, να απορρίπτεται το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Δυμαίων. Κάτι το οποίο αν δεν διορθωνόταν θα σήμαινε ότι δεν θα γινόταν κανένα έργο στην περιοχή.
Επίσης πρέπει οι πολίτες να πληροφορηθούν ότι προβλεπόταν κατά αρχάς η σύναψη δανείου ύψους 6.970.000 ευρώ.
Γιατί ο ήδη καταχρεωμένος Δήμος ζητά και άλλα; Μήπως για τα έργα που δεν έχουμε δεί μέχρι σήμερα; Όπως αναφέρω και στον τίτλο  το Γεφύρι της Σαρδινής (ή μήπως της υπομονής)έχει γίνει το μνημείο αναποτελεσματικότητας της Δημοτικής αρχής.
Τελικά πήρε <<μόνο>> 6.000.000 ευρώ.
Τι σημαίνει αυτό;
Για την αναγκαστική ισοσκέλιση του προϋπολογισμού όπως πλέον προβλέπεται δια νόμου, τα χρήματα θα πάνε για να εξοφληθούν για όσες οφειλές έχουν δημιουργηθεί μέχρι και το 2011.Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι Δημότες μέσω τελών, μοτερόσπιτων, και ταπ, θα εξοφλήσουν τις πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις, τα τραπεζώματα και τις δημόσιες σχέσεις της Δημοτικής αρχής, τις απευθείας αναθέσεις σε συγγενείς, και  τους αθρόους διορισμούς συμβασιούχων και <<εθελοντών>>.
 Πάντως ο κ. Δήμαρχος πρωτοτυπεί:
Πρέπει να είναι ο μοναδικός Δήμαρχος στην Ελλάδα ο οποίος ανήρτησε κείμενο στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου, καταφερόμενος εναντίον των <<κακών>> υπαλλήλων που δεν καταρτίζουν τον προϋπολογισμό.
Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν κατ εμέ:
Είτε οι υπάλληλοι παρόλες τις πιέσεις αρνήθηκαν να συμμορφωθούν στις <<υποδείξεις>, μια και κατά νόμο αυτοί θα ήσαν υπεύθυνοι για ότι παράνομο, είτε έγινε προσπάθεια για μεταβίβαση ευθυνών, ώστε η δημοτική αρχή που από τον Φεβρουάριο ξεκίνησε την κατάρτιση του προϋπολογισμού και έφτασε Ιούνιο, να μείνει για μια ακόμα φορά στο απυρόβλητο. Για την ιστορία η διαδικασία έγινε ως εξής: Επέστρεψε στον Δήμο από την Περιφέρεια, ακολούθησε μια διαδικασία για την οποί α η Αντιπολίτευση έχει υποβάλλει ένσταση, έπειτα στον ελεγκτή νομιμότητας για να εγκριθεί , αφού προηγουμένως πέρασε από το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ θα έπρεπε να περάσει και από μια επιτροπή η οποία αφορά την εξυγίανση των οικονομικών των ΟΤΑ.
Συγχαρητήρια, ήταν ο τελευταίος Δήμος στην Ελλάδα ο οποίος κατήρτισε προϋπολογισμό!
Εν τω μεταξύ σάλος έχει ξεσπάσει στην Δυτική Αχαΐα για την κοστολόγηση και το νέο χαράτσι ότι  οι γεωτρήσεις και οι πομόνες είναι κτίσματα και ως τέτοια πρέπει να φορολογηθούν!
Τελικά η εφευρετικότητα του κ. Δημάρχου και των συμβούλων του είναι άξια συγχαρητηρίων. Με μια παράνομη απόφαση αστήρικτη παντελώς, επιχείρησαν να μαζέψουν έσοδα. Ευτυχώς υπό το βάρος της λαϊκής οργής το μέτρο μαθαίνω είναι προς απόσυρση.
Αφού λοιπόν απέτυχε αυτό, επιχειρήθηκε μέσω του Ταπ, να φορολογηθούν οι Δημότες και μάλιστα με υπέρογκα ποσά για τις ιδιοκτησίες τους.
Το εφεύρημα έχει ως εξής: Η προηγούμενη δημοτική αρχή το ΤΑΠ το κοστολογούσε ανάλογα με το σημείο που βρίσκεται η κάθε ιδιοκτησία τις λεγόμενες ΖΟΕ.
Η νέα δημοτική αρχή το κοστολογεί βάσει των αντικειμενικών αξιών της Εφορίας.
Ξέρετε πόσο είναι η πιο μικρή αντικειμενική αξία στην Κάτω Αχαΐα; 900 ευρώ το τετραγωνικό που είναι η βάση κοστολόγησης. Και σαν να μην έφτανε αυτό ξαφνικά οι ακάλυπτοι χώροι σε κάθε σπίτι χαρακτηρίστηκα εν μια νυχτί οικόπεδα! Και καλούνται οι πολίτες να πληρώσουν και για αυτούς με μια ακόμα παράνομη απόφαση.
Διαδήλωση γίνεται κάθε μέρα στην οικονομική υπηρεσία από εξοργισμένους Δημότες  ,οι οποίοι ξαφνικά, βρέθηκαν με συνέταιρο στην περιουσία τους.
Επίσης όσοι έλαβαν λογαριασμούς της ΔΕΗ θα είδαν ότι τα Δημοτικά Τέλη έχουν πολλαπλασιαστεί, μια και έγινε πλέον η ενσωμάτωση των αυξήσεων που είχε αποφασίσει το Δ.Σ.
Πάντως ο Σουλτάνος επί τουρκοκρατίας ήταν πιο οικονομικός. ΜΟΝΟ το 10% έπαιρνε ως φόρο .
Όσο για το γεφύρι της Σαρδινής η κατάσταση θυμίζει το αξέχαστο σατυρικό πολιτικό σύνθημα, Θάλασσα στην Λάρισα, τραίνο για την Κρήτη. Εκεί εμπίπτει πλέον η κατασκευή του γεφυριού αφού πέρασε ήδη ενάμιση χρόνος, στα ανέκδοτα.

Φίλιππος Ε.Σερεπίσος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Design Blog, Make Online Money