Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Σε 60 δόσεις τα ληξιπρόθεσμα χρέη - Σε 10 δόσεις οι φόροι για εισοδήμα έως 100.000 ευρώ


Σε εξήντα δόσεις ετοιμάζεται να σπάσει τις οφειλές εκατοντάδων χιλιάδων φορολογουμένων το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου από τη μία να δώσει ανάσα σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη και απειλούνται με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και από την άλλη να τονώσει τα έσοδα του προϋπολογισμού.
Παράλληλα ετοιμάζεται εντός των ημερών να θέσει σε εφαρμογή τη ρύθμιση για την εξόφληση των φετινών φόρων εισοδήματος σε δέκα μηνιαίες δόσεις, αυξάνοντας το όριο του οικογενειακού εισοδήματος που θα ανοίγει την πόρτα της ρύθμισης στα 100.000 ευρώ.
«Αν δεν κάνεις διευκολύνσεις πληρωμής σε αυτή τη συγκυρία είναι σαν να βάζεις την υπογραφή σου ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού θα πιάσουν πάτο» τονίζει στα «ΝΕΑ» κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημειώνοντας με νόημα ότι «αυτό είναι το βασικό μας επιχείρημα για να κάμψουμε τις ενστάσεις της τρόικας».
Η ρύθμιση θα αφορά τους «μικρούς». Όσους έχουν χρέη έως 10.000 ευρώ αν είναι φυσικά πρόσωπα ή έως 75.000 στην περίπτωση επιχειρήσεων. Για τους υπόλοιπους, το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ελέγχους - εξπρές με συνοπτικές διαδικασίες για να κλείσει όσο περισσότερες εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις μπορεί έως το τέλος του έτους.
Βασική διαφορά της νέας ρύθμισης που προωθείται θα είναι η πλήρης διαγραφή των προσαυξήσεων.
Συνήθως σε ανάλογες ρυθμίσεις παρέχεται διαγραφή του 100% των προσαυξήσεων σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης. Στη σχεδιαζόμενη ρύθμιση διαγραφή των προσαυξήσεων θα κερδίζουν όλοι οι φορολογούμενοι, ακόμα κι αν επιλέξουν το μάξιμουμ των 60 δόσεων, ξεπληρώσουν δηλαδή τις οφειλές τους σε ορίζοντα πέντε ετών.
Μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη διαγραφή των προσαυξήσεων θα είναι η συνέπεια του φορολογουμένου. Αν πληρώνει ανελλιπώς τις δόσεις του, θα ξεπληρώσει πρώτα τη βασική οφειλή και όταν φτάσει στις προσαυξήσεις, αυτές θα διαγράφονται στο σύνολό τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα δεν καλοβλέπει τη νέα ρύθμιση. Αλλωστε τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ετέθη σε εφαρμογή η ισχύουσα έως τα τέλη Ιουλίου ρύθμιση, αρχική πρόθεση του υπουργείου ήταν και πάλι να υπάρχουν έως και 60 μηνιαίες δόσεις. Με παρέμβαση της τρόικας ο αριθμός των δόσεων περιορίστηκε στις 24 και η ρύθμιση συγκέντρωσε για μία ακόμη φορά περιορισμένη ανταπόκριση.
Από τη δεξαμενή των 46 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών, στο πρώτο εξάμηνο του έτους το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε να εισπράξει 693,207 εκατομμύρια ευρώ. Θα αποτελέσει και αυτό ένα επιχείρημα για να πειστούν οι τροϊκανοί πως μόνο με πολλές δόσεις θα μπορέσει το υπουργείο Οικονομικών να προσελκύσει μεγάλη πλειοψηφία από περίπου 800.000 φορολογουμένους με οφειλές που δεν ξεπερνούν τα όρια των 10.000 και 75.000 ευρώ.
Θέμα ημερών είναι η ενεργοποίηση της ρύθμισης για την εξόφληση των φετινών εκκαθαριστικών σε πολλές δόσεις, καθώς το φορτίο των φόρων είναι τέτοιου μεγέθους που θεωρείται ότι χωρίς ρύθμιση οι μισοί φόροι θα μείνουν απλήρωτοι. Ενδεικτικό είναι ότι 1,871 εκατομμύρια φορολογούμενοι που έχουν λάβει το εκκαθαριστικό τους σημείωμα καλούνται να πληρώσουν σε τρεις δόσεις 3,161 δισεκατομμύρια ευρώ ή μέσο φόρο 1.689 ευρώ ο καθένας.
Σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο Οικονομικών καταλήγει στην τελική του πρόταση για ρύθμιση των φόρων από τα εκκαθαριστικά σε δέκα δόσεις για όλους τους φορολογουμένους με οικογενειακό εισόδημα έως 100.000 ευρώ.

Φόρος εισοδήματος, έκτακτη εισφορά και τέλος επιτηδεύματος θα σπάσει σε δέκα δόσεις, η πρώτη από τις οποίες τον Αύγουστο και η τελευταία τον Μάιο του 2013. Αυτό σημαίνει ότι μέρος μόνο των εσόδων θα περάσει στον προϋπολογισμό του 2012 καθώς είναι γνωστό ότι το «ταμείο» κλείνει στο τέλος Φεβρουαρίου.
Στην περίπτωση που η τρόικα επιμείνει για λιγότερες δόσεις ώστε όλες οι εισπράξεις να έχουν κλείσει τον Φεβρουάριο, το υπουργείο Οικονομικών θα ανασύρει πρόταση επιβολής χαμηλού τόκου στις οφειλές όσων φορολογουμένων εξοφληθούν μετά τον Φεβρουάριο.
Newsroom ΔΟΛ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Design Blog, Make Online Money