Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Συνάντηση του Δημάρχου Ερυμάνθου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Συζήτησαν όλα τα θέματα που απασχολούν την περιοχή


Συνάντηση του Δημάρχου Ερυμάνθου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης  Συζήτησαν όλα τα θέματα που απασχολούν την περιοχή

Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη και τον Γ.Γ. του ιδίου Υπουργείου κ. Βαγγέλη Διβάρη είχε τη προηγούμενη Πέμπτη στην Αθήνα ο Δήμαρχος Ερυμάνθου Θάνος Καρπής.
Στην προγραμματισμένη συνάντηση στην οποία παραβρέθηκε και ο βουλευτής Αχαΐας Θανάσης Παπαδόπουλος, συζητήθηκαν όλα σχεδόν τα θέματα που απασχολούν τον Δήμο Ερυμάνθου και έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ένα από τα βασικά ζητήματα που έθεσε ο Δήμαρχος στη σύσκεψη, αφορά το σοβαρό έλλειμμα των αρδευτικών υποδομών που υπάρχει στην περιοχή.
Ειδικότερα ετέθησαν τα θέματα των Λιμνοδεξαμενών Ντασκά, Κάλφα, Δροσιάς, Αγίας Μαρίνας, Σκιαδά, Φαρρών καθώς και η απουσία σύγχρονων αρδευτικών δικτύων.
Σε ότι αφορά την λιμνοδεξαμενή ΝΤΑΣΚΑ επιβεβαιώθηκε το «ξεμπλοκάρισμα» του έργου αφού η Κυβέρνηση αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει με Εθνικούς Πόρους το επιπλέον κόστος ολοκλήρωσης του έργου, το οποίο είναι 2.400.000 ευρώ.
Όσον αφορά τα άλλα αιτήματα στον τομέα της άρδευσης ο Υπουργός επανέλαβε, αυτό που είναι ήδη γνωστό, ότι δεν κατατέθηκαν οι προτάσεις εντός του προκαθορισμένου χρόνου που είχε καθοριστεί και ο οποίος έληγε στις 39/10/2010.
Ενημέρωσε όμως τον Δήμαρχο ότι στο νέο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα που θα ανοίξει στις αρχές του 2014 θα υπάρξουν παρόμοιες δυνατότητες. Όσο για την λιμνοδεξαμενή ΚΑΛΦΑ για την οποία είχε κατατεθεί εγκαίρως η σχετική πρόταση υποσχέθηκε να εξετάσει το αίτημα τουλάχιστον για τη χρηματοδότηση της μελέτης.
Επίσης δεσμεύτηκε να εξετάσει την πρόταση που του υποβλήθηκε για την δημιουργία ειδικών χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων τα οποία θα αναφέρονται στον Αγροτικό Εξηλεκτρισμό και στην Αγροτική οδοποιία.
Θετικός εμφανίστηκε ο Κος Σκανδαλίδης στο αίτημα της παραχώρησης του παλαιού Κτηνιατρείου της Ερυμάνθειας (δεν λειτουργεί) στο Δήμο καθώς και τμήματος οικοπέδου του εν ενεργεία Κτηνιατρείου της Χαλανδρίτσας, προκειμένου ο Δήμος να τα αξιοποιήσει για σκοπούς που σχετίζονται με την προβολή των αγροτικών προϊόντων και την γενικότερη λειτουργία του Δήμου.
Επίσης στη συνάντηση συζητήθηκαν προτάσεις και προβληματισμοί του Δήμου για την ανάπτυξη του Αγροτουρισμού στην περιοχή, την διάνοιξη και την κατασκευή της Ερυμάνθειας οδού (Μίχα-Τσαπουρνιά-Καλέντζι-Κρυονέρι Ηλείας), την αξιοποίηση της απαλλοτριωμένης έκτασης στην Ερυμάνθεια που προοριζόταν για τη δημιουργία Αγροτικού χωριού, την Έκθεση Αγροτικών Μηχανημάτων και Τοπικών Προϊόντων Χαλανδρίτσας, την Τυποποίηση ελαιολάδου κ.α.
Ειδικότερα για την τυποποίηση και προβολή του ελαιολάδου της περιοχής έγινε ιδιαίτερη συζήτηση πάνω σε σχετική πρόταση του Δήμου για την δυνατότητα υποστήριξης εκ μέρους του Υπουργείου, ενδεχόμενης πρωτοβουλίας του στην οποία θα συμμετάσχει μαζί με τον Δήμο η Ε.Γ.Σ. Πάτρας και Συνεταιρισμού της Περιοχής.
Ο Υπουργός ζήτησε να κατατεθεί εγγράφως ολοκληρωμένη σχετική πρόταση δηλώνοντας παράλληλα ότι το Υπουργείο θα αντιμετωπίσει θετικά την όποια πρωτοβουλία εκδηλωθεί για την τυποποίηση του ελαιολάδου.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν εκτενώς οι ενστάσεις του Θάνου Καρπή για την παραμονή των 150 περίπου Γεωπόνων στην Περιφέρεια και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση τη στιγμή που οι Αγροτικοί Δήμοι δεν διαθέτουν το αναγκαίο και επαρκές προσωπικό για να ασκήσουν πολιτικές στον Αγροκτηνοτροφικό Τομέα.
Τόσο για τους Γεωπόνους όσο και για τους Κτηνιάτρους ο Δήμαρχος ζήτησε για άλλη μια φορά από τον Αρμόδιο Υπουργό και την Κυβέρνηση να προχωρήσουν άμεσα στην υποχρεωτική μετάταξη αυτών των επιστημόνων στους Δήμους για να μπορέσουν να συγκροτήσουν τα Γραφεία Αγροτικής Ανάπτυξης όπως προβλέπεται από τον Καλλικράτη.
Ο Υπουργός αποδέχθηκε πλήρως την βασιμότητα των επιχειρημάτων που αναπτύχθηκαν και επικοινώνησε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρη Ρέππα, όπου και συμφωνήθηκε να υποβληθεί σχετική Πρόταση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Τέλος ο Δήμαρχος Ερυμάνθου ενεχείρησε στον Υπουργό επικαιροποιημένο παλαιότερο υπόμνημα στο οποίο αναφέρεται για γενικότερα προβλήματα των αγροκτηνοτρόφων και στα ειδικότερα αιτήματα που έχει υποβάλλει ο Δήμος προς το Υπουργείο, καθώς και παλαιότερο σχετικό ψήφισμα του Δ.Σ. το οποίο ξανάδωσε στον Υπουργό.
Επίσης από τον παρευρισκόμενο Γ.Γ. του Υπουργείου κ. Διβάρη ζήτησε την ένταξη των έργων που έχουν προταθεί από το Δήμο Ερυμάνθου, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού προγράμματος Ανάπτυξης της Υπαίθρου, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τα οποία είναι:
-    Τοποθέτηση Συνθετικού χλοοτάπητα στο γήπεδο ποδοσφαίρου Χαλανδρίτσας.
-    Διαμόρφωση αίθουσας εκθέσεων – Εκδηλώσεων, με σκοπό την προώθηση της λαογραφικής πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου, στο Δημαρχείο Χαλανδρίτσας.
-    Αντιπλημμυρική προστασία Τ.Κ. Χαλανδρίτσας, Κριθαρακίων και Σταροχωρίου
-    Βελτίωση Αρδευτικού δικτύου Τ.Κ. Χαλανδρίτσας, Ελληνικού, Σταροχωρίου.
-    Αποκατάσταση και Διαρρύθμιση Δημοτικού σχολείου Χαλανδρίτσας σε κτίριο πολλαπλών χρήσεων
-    Ανάπλαση βρυσών σε διάφορες Τοπικές Κοινότητες
-    Ολοκλήρωση Αναβάθμισης Ιστορικού Κέντρου Καλεντζίου."

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Design Blog, Make Online Money