Χάνεται ο «κίτρινος» κάμπος της Αχαΐας είχε αποκαλύψει πριν από λίγο καιρό η «Πελοπόννησος» λόγω του μεγάλου κόστους καλλιέργειας, των χαμηλών τιμών και την εισαγωγή προιόντων από το εξωτερικό. Ότι ελάχιστο είχε απομείνει, το «φαγε» ο ισχυρός πάγος που έπεσε τις τελευταίες μέρες και «έκαψε» λεμόνια και κηπευτικά.
Είδος προς εξαφάνιση τείνει να γίνει το λεμόνι. Η «κατρακύλα» της τιμής του προιόντος, αποκάλυψε ότι η «πατρίδα» της ελληνικής καλλιέργειας λεμονιού, η Αιγιάλεια που παρήγαγε χιλιάδες τόνους το χρόνο, θα αναγκαστεί να κλείσει τον παραγωγικό της κύκλο. Η καρδιά της προμήθειας στην Ευρώπη, δέχεται το τελευταίο χτύπημα. Βλέπεται τα εισαγόμενα είναι πιο φθηνά κι ας μη μυρίζουν… λεμόνι.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος του δήμου δυτικής Αχαΐας Γιώργος Παλαιολόγος, κάνει λόγο για ισχυρό φαινόμενο που κατέστρεψε μεγάλη ποσότητα καλλιέργειας κηπευτικών στη δυτική Αχαία, ενώ στην περιοχή του Αλισσού όπου πλέον οι καλλιέργειες λεμονιού μετριούνται στα δάκτυλα, ο πάγος κατέστρεψε σε μεγάλο βαθμό τα δέντρα.
«Πάει το λεμόνι από την Ελλάδα. Καλλιεργείται λίγο στην Αιγιάλεια από ορισμένους παραγωγούς που αγωνίζονται με δικά τους έξοδα και λίγο στην Κορινθία. Πουθενά αλλού. Από τις πηγές της παραγωγής με τα καλύτερα λεμόνια που ήταν το Αίγιο, έφτασε να έχει στην αγορά του εισαγόμενα λεμόνια…», είχε δηλώσει ο πρόεδρος της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών Θανάσης Σωτηρόπουλος.
Με χαμηλές τιμές, μειωμένη παραγωγή και περιορισμένη ζήτηση εξελίσσεται η φετινή χρονιά για το λεμόνι. Σύμφωνα με τον κ. Σωτηρόπουλο η τιμή αυτή την περίοδο έχει «κατρακυλήσει» στα 22 λεπτά το κιλό.
Πηγη:pelop
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου