Σάββατο 14 Απριλίου 2012

ΑΦΙΥ ΞΙΥΡΑΣΤΗΚΑΝ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΟΒΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΦΟΔΣΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΤΑ 60 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΧΑΙΑ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ 20, ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΦΟΔΣΑ

 Σε κατασκευή εργοστασίου
επεξεργασίας απορριμμάτων
προχωρά ο Δήμος Αιγιαλείας
Τη δυνατότητα κατασκευής εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στο Δήμο Αιγιαλείας δίνει τροποποίηση του άρθρου 17 του Νομοσχεδίου Υπ. Εσωτερικών: «Ρυθμίσεις για την τοπική ανάπτυξη στην Αυτοδιοίκηση και την Αποκέντρωση».

Ο Δήμος έχει ήδη έτοιμη πρόταση και αναμένεται μετά τις γιορτές να γίνει και πρόσκληση ενδιαφέροντος. Ήρθε η ώρα να σταματήσει το άγχος της μεταφοράς, να εξοικονομήσουμε χρήματα, να πάψει αυτή η «γάγγραινα» που μας βασάνιζε τόσα χρόνια, αναφέρει χαρακτηριστικά στο www.aigialeianews.gr ο δήμαρχος Στάθης Θεοδωρακόπουλος, που είχε θέσει το θέμα της αδυναμίας υλοποίησης (εδώ και 10 χρόνια) του υπάρχοντος περιφερειακού σχεδιασμού και είχε πρότεινε την τροποποίησή του ώστε να δοθεί η δυνατότητα της άμεσης κατασκευής εργοστασίου επεξεργασίας στο Δήμο. Η Αιγιάλεια «έτρεχε» από καιρό διαδικασίες για να εγκριθεί το αίτημά της και ο Στάθης Θεοδωρακόπουλος είχε επιδοθεί σε αγώνα δρόμου μεταξύ υπουργείων και Περιφέρειας προκειμένου να πάρει την έγκριση και να ξεκινήσει το έργο.

«Διαπίστωσα ότι το θέμα των απορριμμάτων δεν μπορούσε πλέον να λυθεί από την Περιφέρεια. Ήταν θέμα περιφερειακού σχεδιασμού, που προέβλεπε σε κάθε νομό να γίνει ένα εργοστάσιο. Εντόπισα λοιπόν ότι πρέπει να γίνει αλλαγή του περιφερειακού σχεδιασμού, ο οποίος γίνεται μόνο με νόμο. Είχα ήδη επικοινωνήσει, ενοχλήσει, είχα κάνει υπομνήματα και προτάσεις με τους αρμόδιους υπουργούς και αυτοί ήταν ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ήταν ο Υπουργός Εσωτερικών βασικά, ήταν και ο Υπουργός Ανάπτυξης.

Περίμενα την κατάλληλη στιγμή και την τελευταία φορά που ανεβήκαμε στην Αθήνα είδαμε ότι υπήρχε «πράσινο φως» πλέον, ότι ήταν λογικό και δίκαιο το αίτημά μας και μου υποσχέθηκαν ότι θα το έλυναν.

Ήταν ένας από τους βασικούς μας στόχους και ευτυχώς επετεύχθη. Ο ΧΥΤΑ Αιγείρας δεν μπορούσε να δεχτεί άλλο όγκο σκουπιδιών. Με την τροποποίηση του «Καλλικράτη 2», έγινε ένα νομοσχέδιο το οποίο κάλυψε τα κενά που είχαν εμφανιστεί από την εφαρμογή του πρώτου «Καλλικράτη».

Την Δευτέρα ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής και την περασμένη Παρασκευή είχε περάσει από τις αρμόδιες επιτροπές. Το Αίγιο από τότε που δημιουργήθηκε, έχωνε τα σκουπίδια του ή τα πήγαινε σε λαγκάδια άλλης περιοχής, τα πήγαινε σε ΧΥΤΑ. Πληρώνουμε ένα σωρό χρήματα. Μιλάμε για μια τεράστια οικονομική πληγή. Από την στιγμή που ανέλαβα δεν μπορούσα να κοιμηθώ με την σκέψη τι θα γίνει αύριο με τα σκουπίδια. Ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με αυτά τα πράγματα και να έρθει πολιτισμός, να έρθει καθαριότητα, να σταματήσει το άγχος της μεταφοράς, να εξοικονομήσουμε χρήματα, να πάψει αυτή η «γάγγραινα» που μας βασάνιζε τόσα χρόνια. Ανοίξαμε το δρόμο για όλη την Ελλάδα πλέον. Γεγονός είναι ότι μας βοήθησε πολύ ο Υφυπουργός Κώστας Σπηλιόπουλος, ήταν πραγματικά ουσιαστική η συμβολή του, μας βοήθησαν και οι άλλοι υπουργοί, τους ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν. Ακόμα ευχαριστώ το Θανάση Παναγόπουλο, ο οποίος είχε πιστέψει στο όνειρο αυτό, από την αρχή «τρέχαμε» το θέμα οι δυο μας στην ουσία μπορώ να πω. Επίσης την Καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, την Μαρία Λοϊζίδου, η οποία ήταν από την αρχή στο πλευρό μας, σε θέματα τεχνικά και τεχνικοοικονομικά γενικά και μας βοήθησε πάρα πολύ και κατά την παρουσία μας στους υπουργούς, αλλά και στην ουσία στην εφαρμογή των υλικών και των ευρωπαϊκών όρων σε ότι αφορούν το περιβάλλον».
Από εδώ και πέρα ο Δήμος Αιγιαλείας θα υποβάλλει πρόταση, η οποία είναι ήδη έτοιμη, στο Υπουργείο Εσωτερικών και μετά από έξι μήνες περίπου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Θεοδωρακοπούλου, αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του εργοστασίου:

«Εμείς τώρα θα υποβάλλουμε μία πρόταση στο Υπουργείο Εσωτερικών και παίρνεται και η Υπουργική απόφαση, όχι νόμος στη Βουλή, η οποία θα λέει ότι μπορεί να δημιουργηθεί ο ΦΟΣΔΑ του Δήμου Αιγιάλειας, να φτιάξουμε εργοστάσιο επεξεργασίας σκουπιδιών. Αυτή τη στιγμή έχουμε ήδη πρόταση έτοιμη, η οποία θα την υποβάλλουμε, με περιβαλλοντολογικά κριτήρια και ότι ακόμα χρειαστεί και κάνουμε και πρόσκληση ενδιαφέροντος, πανευρωπαϊκά πλέον, αν όχι τις επόμενες ημέρες, την επόμενη εβδομάδα μετά τις γιορτές, οπότε θα καλέσουμε να έρθουν και να δηλώσουν ενδιαφέρον όσοι θέλουν. Σε ένα εξάμηνο, εκτιμώ ότι θα μπορούμε να πούμε ότι θα αρχίσουμε να κατασκευάζουμε».


Άρθρο 17 Νομοσχεδίου Υπ. Εσωτερικών: «Ρυθμίσεις για την τοπική ανάπτυξη στην Αυτοδιοίκηση και την Αποκέντρωση»

13. Στο άρθρο 45 του ν.4042/2012 (A’ 24) προστίθεται παράγραφος 6 ως εξής:«6. Με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προσδιορίζονται οι Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) που είναι αναγκαίες σε εθνικό επίπεδο για την κάλυψη των απαιτήσεων των Οδηγιών 1999/31EK και 2008/98/ΕΚ και την επίτευξη οικονομικών κλίμακας όσον αφορά το κόστος κατασκευής των έργων και το κόστος του ανταποδοτικού χαρακτήρα παρεχόμενων υπηρεσιών. Ειδικότερα, με την ανωτέρω απόφαση προσδιορίζεται ο αριθμός των αναγκαίων Μ.Ε.Α., οι εξυπηρετούμενες από αυτές περιοχές και κάθε άλλο στοιχείο που κρίνεται αναγκαίο για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Design Blog, Make Online Money