Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Τα βασικότερα προβλήματα που ταλανίζουν τους Αχαιούς


Τα βασικότερα προβλήματα που
ταλανίζουν τους Αχαιούς

Σε έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών, ζητήθηκε από τους πολίτες να κατατάξουν, από το σημαντικότερο στο λιγότερο σημαντικό, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα.

Όπως προκύπτει από την επεξεργασία των ερωτηματολογίων, οι πολίτες εμφανίζουν την ανεργία ως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα.

Ακολουθούν, οι χαμηλοί μισθοί/συντάξεις και οι απολύσεις. Ως τέταρτο σημαντικότερο πρόβλημα αξιολογείται η εγκληματικότητα. Το φορολογικό σύστημα, το κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η υγεία/κοινωνική ασφάλιση συμπληρώνουν τον κατάλογο με τα σημαντικότερα προβλήματα.

Κοιτάζοντας αντίστροφα στην κατάταξη των προβλημάτων, πολύ χαμηλά αξιολογούνται το υψηλό εργασιακό κόστος, η απώλεια ατομικής ιδιοκτησίας, το ρεύμα μετανάστευσης Ελλήνων/νίδων στο εξωτερικό, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, οι ξένοι μετανάστες, ο κίνδυνος απώλειας της εθνικής ανεξαρτησίας και το κλείσιμο των μεγάλων επιχειρήσεων.


Το 86% των πολιτών της Αχαΐας δηλώνουν ότι η οικονομική τους κατάσταση έχει χειροτερεύσει (λίγο ή πολύ) τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Τα ποσοστά αυτά συγκρινόμενα με τα αντίστοιχα πανελλαδικά δείχνουν μια μικρή αρνητική μετατόπιση για την Αχαΐα κάτι που καταδεικνύει ότι στην Αχαΐα οι οικονομικές επιπτώσεις από την κρίση είναι βαρύτερες.

Επιπλέον, στην ερώτηση για το ποσοστό μείωσης που έχουν υποστεί στο εισόδημά τους (τελευταίους δώδεκα μήνες), η μέση μείωση των εισοδημάτων εμφανίζεται να είναι 30%. Αξιοσημείωτο, είναι ότι το 25% των πολιτών απαντά για μειώσεις μεγαλύτερες από 50% στο ετήσιο εισόδημά τους.

Η οικονομική κρίση φαίνεται ότι επηρεάζει ιδιαίτερα την Αχαΐα. Συγκεκριμένα, το 60% των πολιτών δηλώνει ότι αντιμετωπίζει τις οικονομικές του υποχρεώσεις δύσκολα ή πολύ δύσκολα. Το αντίστοιχο ποσοστό πανελλαδικά κυμαίνεται στο 55%.

Γενική πολιτική συγκυρία

Οι πολίτες εμφανίζονται ιδιαίτερα «σκληροί» στις απαντήσεις τους στο ερώτημα αν τα πράγματα πηγαίνουν σε σωστή ή λάθος κατεύθυνση. Παραπάνω από 8 στους 10 (82%) δηλώνουν ότι πηγαίνουμε σε λάθος κατεύθυνση ενώ θετική γνώμη έχει μόνο 1 στους 50 (2%).

Αντίστοιχη εικόνα απογοήτευσης των πολιτών από τον τρόπο διακυβέρνησης εμφανίζεται στις απαντήσεις σχετικά με την ικανοποίησή τους από τον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων από την κυβέρνηση. Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών (8 στους 10) απαντά ότι δεν είναι «καθόλου ικανοποιημένοι».

Στην έρευνά ως πληθυσμό αναφοράς θεωρήθηκαν οι πολίτες της Αχαΐας. Το ερωτηματολόγιο στην ημι-τελική του μορφή, υποβλήθηκε σε πιλοτική εφαρμογή, ούτως ώστε να ελεγχθεί η δομική του εγκυρότητα και η εγκυρότητα περιεχομένου. Η έρευνα διενεργήθηκε κατά τη χρονική περίοδο μεταξύ 26 Μαρτίου και 5 Απριλίου 2012. Μετά τους ελέγχους αξιοπιστίας, εγκυρότητας και πληρότητας, η διαδικασία εκκαθάρισης της βάσης δεδομένων των απαντήσεων επέτρεψε τη διατήρηση 346 έγκυρων ερωτηματολογίων. Τα αποτελέσματα προέκυψαν από μονομεταβλητή και διμεταβλητή ανάλυση των δεδομένων, καθώς και μια σειρά διερευνητικών παραγοντικών αναλύσεων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Design Blog, Make Online Money