Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Δυτ. Αχαία: Δράσεις και εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και με αφορμή τον εορτασμό της «5ης Ιουνίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος».

Συγκεκριμένα την Τρίτη 5 Ιουνίου 2012 πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση με την ομιλία του διδάκτορος περιβαλλοντολόγου και συγγραφέα Μιχάλη Μοδινού και με θέμα «Η οικολογία της κρίσης ……και η κρίση της οικολογίας».
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο δήμαρχος Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, ο βουλευτής Νίκος Τσούκαλης, ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, οι αντιδήμαρχοι Χρήστος Νικολάου, Κανέλλος Κανελλόπουλος, Παναγιώτης Γεωργακόπουλος και Γιώργος Παλαιολόγος , ο Συμπαραστάτης του Δημότη Λευτέρης Ιωσηφίδης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γιώργος Αθανασόπουλος, Διονύσης Μαυρόγιαννης και Χρήστος Σταυρόπουλος, η εκτελεστική γραμματέας της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Διονυσία Μαράτου, ο βοηθός Δημάρχου Κωνσταντίνος Ταπεινός, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Βασίλης Γκοτσόπουλος και οι δημοτικοί σύμβουλοι, Δημήτρης Παπαζαφείρης, Χρήστος Μετζελόπουλος και Αλεξάνδρα Τζουβάρα.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Δημάρχου Ανδρέα Παναγιωτόπουλου που τόνισε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ότι «…το περιβάλλον είναι το σπίτι μας…». Ακολούθησε χαιρετισμός του περιφερειάρχη και σύντομη παρουσίαση του έργου και των δραστηριοτήτων του φορέα από τον πρόεδρό του Νικόλαο Καραβά.
Κατόπιν έλαβε το λόγο ο προσκεκλημένος ομιλητής Μιχάλης Μοδινός ο οποίος στην αρχή αναφέρθηκε στη στρεβλή και προβληματική μεταπολεμική μας ανάπτυξη που είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της σύγχρονης υδροκέφαλης Αθήνας με τε γνωστά προβλήματα και ταυτόχρονα την οικολογική «κατάρρευση» της ελληνικής περιφέρειας λόγω της εγκατάλειψής της από μεγάλα τμήματα του πληθυσμού για διάφορους λόγους (πολιτικούς ή άλλους) που έφυγαν είτε για τα αστικά κέντρα είτε για τη ξενιτειά.
Στη συνέχεια έδωσε έναν αισιόδοξο τόνο με την διαπίστωσή του ότι παρά το γεγονός της αδιαμφισβήτητης κρίσης και την πάρα πολύ δύσκολη καμπή στην οποία βρίσκεται η χώρα μας με το περιβάλλον υποβαθμισμένο, με μηδενική σχεδόν πρωτογενή παραγωγικότητα, με ελάχιστη μεταποιητική δραστηριότητα κ.λ.π. η ελληνική φύση, το ελληνικό κλίμα, τα βουνά μας, η θάλασσά μας το ελληνικό εν γένει περιβάλλον παραμένει ακόμα «στη θέση του». Και έκλεισε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «…το ελληνικό περιβάλλον αποτελεί ευκαιρία, μας προκαλεί να προχωρήσουμε επιτέλους σε μια καινούρια αναπτυξιακή προσπάθεια για μια ουσιαστικά «πράσινη», παραγωγική οικονομικά και «αειφόρο» στην κυριολεξία ανάπτυξη.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης είχε στηθεί και η σχετική κινητή έκθεση του φορέα προς ενημέρωση των παρευρισκομένων όσον αφορά στους υγροτόπους Κοτυχίου-Στροφυλιάς.
Το Σάββατο 2 Ιουνίου 2012 προηγήθηκε καθαρισμός τμήματος της παραλίας της Καλογριάς από ομάδα εθελοντών. Ακόμα ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στη συνεργασία του δήμου με την 116 ΠΜ και τον διοικητή της Σμήναρχο Παναγιώτη Σκαρπέτα που είχε ως αποτέλεσμα την Τρίτη το πρωί 5 Ιουνίου 2012 στρατιωτικό προσωπικό της Πτέρυγας να πραγματοποιήσει καθαρισμό της νότιας παραλιακής ζώνης της Καλογριά

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Design Blog, Make Online Money