Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Επιμελητήριο Αχαϊας: Οδηγίες προς τους δανειολήπτες της Αχαϊκής


Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλ. Μαρλαφέκας, συνοδευόμενος από τον ειδικό σύμβουλο, Αθ. Κούστα, και τον εκπρόσωπο των δανειοληπτών της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας, Αντ. Προσκυνητόπουλο, επισκέφθηκαν την εκκαθαριστική αρχή της Αχαϊκής, με σκοπό να ενημερωθούν σχετικά με την πρόοδο των αιτημάτων για τα σεισμοδάνεια και τα πυροδάνεια, που έχει θέσει το Επιμελητήριο, καθώς και για τα συνολικά αιτήματα, όσον αφορά τα λοιπά δάνεια, που χρήζουν ανανέωσης ή τροποποίησης, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών κατά την προηγούμενη προεκλογική περίοδο. Σύμφωνα με την ενημέρωση που τους έγινε, όσον αφορά τα πυροδάνεια και σεισμοδάνεια υπάρχει πρόθεση της Τραπέζης της Ελλάδος ν' αντιμετωπίσει θετικά τα θέματα αυτά, ώστε τελικά να ισχύσουν οι ρυθμίσεις, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών.
Συνεπώς, θα πρέπει οι δανειολήπτες αυτών των κατηγοριών να φροντίσουν να υποβάλουν έγκαιρα στην Αχαϊκή Τράπεζα τα σχετικά αιτήματα, καθώς υπάρχουν προθεσμίες, ώστε, εφόσον υπάρξει θετική εξέλιξη, να γίνουν άμεσα οι σχετικές ρυθμίσεις.
Και πιο συγκεκριμένα
ΣΕΙΣΜΟΔΑΝΕΙΑ
Ειδικότερα, σχετικά με τα σεισμοδάνεια, υπενθυμίζονται τα βασικά σημεία της υπ' αριθ. 2/49741/0025/29/12/2011 υπουργικής απόφασης:
Τα εν λόγω δάνεια θα χορηγηθούν μέσω μιας νέας αυτοτελούς δανειακής σύμβασης επταετούς διάρκειας, συμπεριλαμβανομένης περιόδου χάριτος τεσσάρων ετών και θα εξοφλούνται σε ισόποσες εξαμηνιαίες τοκοχρεωλυτικές δόσεις, με περίοδο χάριτος από την ημέρα της εκταμίευσης ως την 31/12/2012. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί την 30/6/2013 και η τελευταία την 31/12/2015.
Το μη επιδοτούμενο μέρος των τόκων της περιόδου χάριτος που αφορούν το χρονικό διάστημα μέχρι 31/12/2010 κεφαλαιοποιούνται την 31/12/2010, ενώ οι μη επιδοτούμενοι τόκοι της περιόδου χάριτος που αφορούν το χρονικό διάστημα από 1/1/2011 έως 31/12/2012 δεν κεφαλαιοποιούνται και η καταβολή τους βαρύνει αποκλειστικά τις επιχειρήσεις.
Που σημαίνει ότι  οι δανειολήπτες θα πρέπει να γνωρίζουν:
* ότι θα γίνει νέα αυτοτελής δανειακή σύμβαση.
* η πρώτη δόση θα καταβληθεί την 30/6/2013 και η τελευταία την 31/12/2015.
* οι τόκοι που δεν επιδοτούνται και έπρεπε να καταβληθούν μέχρι την 31/12/2010 κεφαλαιοποιούνται.
* θα πρέπει, όμως, να καταβληθούν οι τόκοι που δεν επιδοτούνται για την περίοδο από 1/1/2011 και μετά, έως την 31/12/2012.
* οι υπόλοιπες δόσεις από 30/6/2013 έως την 31/12/2015 θα είναι τοκοχρεωλυτικές.
ΠΥΡΟΔΑΝΕΙΑ
Υπενθυμίζονται τα βασικά σημεία της 2/22475/0025 Υπουργικής Απόφασης, επισημαίνοντας ότι οι σχετικές αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν το αργότερον έως την 29/6/2012.
Παρέχεται η ευχέρεια στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες και λειτουργούν στους Νομούς Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Ευβοίας και στην περιοχή Αιγιαλείας του Ν. Αχαΐας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του έτους 2007
-οι οποίοι ρύθμισαν τις υφιστάμενες μέχρι 25.8.2007 ληξιπρόθεσμες και μη οφειλές τους προς τα πιστωτικά ιδρύματα με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου,
- ή έλαβαν δάνεια για κεφάλαια κίνησης με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου
να ζητήσουν την αναστολή καταβολής των οφειλόμενων για το χρονικό διάστημα από 1/1/2012 έως και 31/12/2012 δόσεων. Οι τόκοι του χρονικού διαστήματος της αναστολής, κατά το μέρος που δεν επιδοτούνται, βαρύνουν αποκλειστικά τους δανειολήπτες και δεν καλύπτονται με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Οι δόσεις των οποίων η καταβολή ανεστάλη κατά τα ανωτέρω προσαυξάνουν ισόποσα και αποπληρώνονται μαζί με τις τελευταίες δύο εναπομείνασες δόσεις.
Οι όροι και οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή στις διατάξεις της απόφασης αυτής είναι οι ακόλουθοι:
1. Υποβολή αίτησης των ενδιαφερομένων με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 29/6/2012.
2) Οι ήδη ληφθείσες εξασφαλίσεις να παραμένουν ισχυρές.
3) Η εκμετάλλευση ή η επιχείρηση να βρίσκεται σε λειτουργία.
4) Η πιστοποίηση από το οικείο Πρωτοδικείο περί υπαγωγής ή μη στις διατάξεις του Ν.3388/2007, όπως ισχύει.
Σημειώνεται ότι στις διατάξεις της παρούσας υπάγονται ως ρύθμιση περιπτώσεις δανείων που έχουν καταγγελθεί. Οι δανειολήπτες της κατηγορίας αυτής, προκειμένου να ενταχθούν στις διατάξεις της παρούσας, θα πρέπει να καταβάλουν τα ποσά των τόκων με τα οποία βαρύνονται. Τέλος, όσον αφορά τη νομοθετική ρύθμιση που να επιτρέπει τις ανανεώσεις η τροποποιήσεις δανειακών συμβάσεων, θέμα το οποίο είναι προς όφελος της εκκαθάρισης, των δανειοληπτών αλλά και των μεριδιούχων, αποφασίστηκε το Επιμελητήριο ν' αναλάβει να απαιτήσει την υλοποίησή της από τον  Υπουργό Οικονομικών που θα οριστεί από την νέα κυβέρνηση,  όπως έχουν δεσμευτεί όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και η εκκαθαριστική αρχή της Αχαϊκής ν' αναλάβει να προωθήσει το θέμα στη Διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος, στην ίδια κατεύθυνση.
Πηγή the bestnews

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Design Blog, Make Online Money