Γροθιά στο στομάχι τα στοιχεία που αποκαλύπτουν τον αριθμό των Ελληνόπουλων που ζουν σε συνθήκες πλήρους ένδειας. Για πρώτη φορά στα χρονικά, η UNICEF εκπονεί έκθεση, όχι για τα παιδιά κάποιας «τριτοκοσμικής» χώρας, αλλά για τα παιδιά της Ελλάδας, γεγονός που καταδεικνύει ότι η εποχή της ευμάρειας έχει δώσει τη θέση της σε σκηνές του παρελθόντος.
Η συγκλονιστική έκθεση δείχνει με τον πιο απερίφραστο τρόπο την καταπάτηση του πιο αυτονόητου δικαιώματος για μια αξιοπρεπή διαβίωση, αφού αυτή τη στιγμή 100.000 ανήλικα παιδιά αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο, για να βγουν στην αγορά εργασίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η παιδική φτώχεια «χτυπά» 439.000 ανηλίκους (κάτω των 17 ετών) στη χώρα μας, ενώ ο δείκτης των παιδιών που ζουν σε συνθήκες ανέχειας στην Ελλάδα είναι κατά 2,5 μονάδες υψηλότερος από τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ευρώπης.
Συγκεκριμένα, τα παιδιά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ανέρχονται σε ποσοστό 23% στην Ελλάδα, ενώ το αντίστοιχο για την Ευρώπη είναι 20,5%.
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις μονογονεϊκές οικογένειες, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία ένα στα τρία φτωχά νοικοκυριά είναι μονογονεϊκά.
Σύμφωνα με τη UNICEF, παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι κοινωνικές δαπάνες, η φτώχεια κάθε άλλο παρά μειώνεται, αφού τα χρήματα «δεν κατανέμονται σωστά» ή «χάνονται» κάπου στη διαδρομή.
Εκτός από τη φτώχεια, τα παιδιά (υπενθυμίζουμε τα Ελληνόπουλα) έχουν να αντιμετωπίσουν την κακομεταχείριση, την εκμετάλλευση και την παιδική εργασία.
Νέο-αναλφάβητο το 12% των παιδιών
Το 12,5% των μαθητών στη χώρα μας αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σχολείο πολύ νωρίς, ενώ το 70% αυτών καταλήγει να εργάζεται για να ζήσει. «Χτίζεται» δηλαδή η νέα γενιά αναλφάβητων Ελλήνων. Πολλά παιδιά ωστόσο που παραμένουν στο σχολείο, έχουν να αντιμετωπίσουν την έξαρση της ενδοσχολικής βίας που παίρνει επιδημικές διαστάσεις στα ελληνικά σχολεία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNICEF, ο σχολικός εκφοβισμός είχε αυξηθεί κατά 74% από το 2002 έως το 2010, ενώ μέσα σε μόνο δύο χρόνια – από το 2008 έως το 2010 – η εγκληματικότητα είδε άνοδο κατά 40%. Το 2011 αυξήθηκαν η παραβατικότητα και η εγκληματικότητα μεταξύ των ανηλίκων, αναγκάζοντας τα παιδιά να μεγαλώνουν μέσα σε ένα ανασφαλές και βίαιο περιβάλλον.
Άλλη σοβαρή πληγή αποτελεί η καταπάτηση των δικαιωμάτων των παιδιών μεταναστών. Οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν ότι στην Ελλάδα ζουν 200.000 παιδιά μεταναστών (κυρίως Αλβανών) ηλικίας έως 17 ετών. Οι δείκτες διαβίωσής τους παρουσιάζουν διαρκή επιδείνωση, ενώ εδώ έρχονται να προστεθούν το trafficking και τα παιδιά των φαναριών.
Για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων, η UNICEF προτείνει την εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Παιδιά, αλλά και τη δημιουργία Εθνικού Παρατηρητηρίου κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Δεν μπορούν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους
Η φτώχεια και η ανεργία αναγκάζει πολλές οικογένειες να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους, ακόμα και με τα πλέον βασικά παιδιατρικά εμβόλια. Ενδεικτικό της έκτασης που έχει πάρει το θλιβερό αυτό φαινόμενο είναι ότι η UNICEF διοργανώνει μεγάλο ραδιομαραθώνιο στις 5 Απριλίου για την προώθηση των εμβολιασμών.
Επιμέλεια: Χριστίνα Ρωμηού
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου