Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Η μελέτη του τέως δημάρχου Δύμης, Δ.Γκοτσούλια που πολεμήθηκε ανηλεώς απο την τότε αντιπολίτευση (σημερινή συμπολίτευση), εφαρμόζεται απο την νέα δημοτική αρχή.

Ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας εξέδωσε το παρακάτω δελτίο Τύπου: "Ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας, ανταποκρινόμενος σε σχετική πρόσκληση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (ΕΔΑ-ΠΔΕ), έχει εκκινήσει τις διαδικασίες για την εφαρμογή σχεδίου ανάπτυξης της πόλης της Κάτω Αχαΐας, η οποία είναι το μεγαλύτερο αστικό κέντρο και έδρα του νέου Δήμου.
Το Σχέδιο Παρεμβάσεων Τοπικής Ανάπτυξης που έχει κατατεθεί στην ΕΔΑ-ΠΔΕ περιλαμβάνει έργα με στόχο την ανάδειξη του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της Κάτω Αχαΐας και  αντιμετώπιση των προβλημάτων αστικής υποβάθμισης και έλλειψης υποδομών.
Αναλυτικά η περιοχή παρέμβασης, στην οποία θα γίνουν οι εργασίες ανάπλασης, αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης, περιλαμβάνει τις εξής οδούς:
-    την οδό Πατρών – Πύργου, από Αράξου έως Αθηνάς.
-    την οδό 25ης Μαρτίου από Αποστόλου Ανδρέου έως Αθηνάς.
-    την οδό Αγ. Ιωάννου από Παλαιών Πατρών Γερμανού έως Φλέμινγκ.
-    την οδό Αράτου από Παλαιών Πατρών Γερμανού έως Φιλοποίμενος.
-    την οδό Οιβώτα από Αγ. Ιωάννου έως Αθηνάς.
-    Τον πεζόδρομο μεταξύ των Ο.Τ. 36Α και 36Β.
Σκοπός του προτεινόμενου σχεδίου είναι η αναπτυξιακή παρέμβαση στον κεντρικό πυρήνα της Κάτω Αχαΐας,  μέσω της αναβάθμισης της εικόνας και της λειτουργίας της πόλης.
Αυτό επιτυγχάνεται με την ανάπλαση - ανακατασκευή - διαμόρφωση πεζοδρόμων, πεζοδρομίων και κεντρικών οδών με παράλληλη εξασφάλιση και διευθέτηση των εγκαταστάσεων δικτύων, λειτουργικών διαμορφώσεων και αστικού εξοπλισμού.
Όλες οι οδοί που διαμορφώνονται, θα λειτουργήσουν ως μονόδρομοι ήπιας κυκλοφορίας που εξυπηρετούν αποκλειστικά την περιοχή και όχι διερχόμενη κίνηση, εκτός της οδού  Αγ. Ιωάννου που διαμορφώνεται για να λειτουργήσει ως πεζόδρομος.
Σε όλες τις οδούς ήπιας κυκλοφορίας, που διαμορφώνονται, διαπλατύνονται τα πεζοδρόμια με μείωση του πλάτους των οδών, και παράλληλη εξασφάλιση λειτουργικών εσοχών, για την τοποθέτηση του εξοπλισμού, την προσωρινή στάση των αυτοκινήτων την φύτευση και διαμόρφωση εσοχών για την στάθμευση καθορισμένου αριθμού αυτοκινήτων.
Επιπλέον, στα πλαίσια του γενικότερου αναπτυξιακού σχεδιασμού για την πόλη της Κάτω Αχαΐας έχουν προταθεί οι ακόλουθες συνοδευτικές δράσεις:
■    Ανάπλαση οδών Δεξαμενού και Αγ. Ιωάννου και σύνδεση τους με τον νέο χώρο πολιτιστικών χρήσεων (Αποθήκες συνεταιρισμού) και τους αρχαιολογικούς χώρους, ανατολικά του εμπορικού κέντρου της πόλης.
■    Αποκατάσταση και διαρρύθμιση κτιρίου αποθηκών Συνεταιρισμού σε πολυκέντρο εξυπηρέτησης χρήσεων πολιτισμού και κοινής ωφελείας.
■    Ανάπλαση οδού Πατρών - Πύργου από οδό Αθηνάς, έως οδό 28ης Οκτωβρίου, σε συνδυασμό με την διαμόρφωση χώρου στάθμευσης και πρασίνου στον χώρο ιδιοκτησίας του Δήμου στο Ο.Τ. 72.
■    Ανάπλαση οδού Αποστόλου Ανδρέου – Αράξου από Ωλένου έως Αθανασίου Διάκου, σε συνδυασμό με την ανάπλαση της πλατείας Δημοκρατίας, του χώρου του παλαιού Δημαρχείου, και των λοιπών κοινοχρήστων χώρων, οδών και πλατωμάτων βόρεια της οδού Αράξου και μέχρι το όριο του σχεδίου.
■    Ανάπλαση διαμόρφωση οδού Αθηνάς και των επεκτάσεών της Ανατολικά (Γ. Μαχαίρα – Κολοσάρα) και Δυτικά (Μητρ. Δέρκων) του κεντρικού πυρήνα της πόλης.
■    Κατασκευή Βρεφονηπιακού σταθμού στο Ο.Τ. 155 του σχεδίου πόλης, σε συνδυασμό με την ανάπλαση της οδού Ωλένου.
■    Κατασκευή κέντρου πολιτιστικών εκδηλώσεων Τσιγγάνων στο Ο.Τ. 226 του σχεδίου πόλης.
Η υλοποίηση των προτεινόμενων παρεμβάσεων αναμένεται να έχει θετικά αποτελέσματα στην ενίσχυση της ελκυστικότητας της περιοχής, στην ανάπτυξη εμπορικών και λοιπών δραστηριοτήτων πολιτισμού και αναψυχής στο κέντρο της πόλης, καθώς και στη διαμόρφωση εικόνας και λειτουργιών σύγχρονου αστικού κέντρου για την έδρα του Δήμου."

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Design Blog, Make Online Money