Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Αχαϊκή: Τι ισχύει για επιταγές, καταθέτες, δανειολήπτες, μετόχους και μερίσματα

Σε έξι καυτά ερωτήματα που αφορούν στην επόμενη ημέρα για καταθέτες δανειολήπτες μεριδιούχους και κατόχους επιταγών της Αχαϊκής Τράπεζας, δίνει σήμερα η "Πελοπόννησος"
Αναλυτικά:


Τι ισχύ έχουν σήμερα οι επιταγές της «Αχαϊκής»;
Από το γραφείο συμψηφισμού της Τράπεζας της Ελλάδος δόθηκε εντολή χθες στις τράπεζες και στους δημόσιους οργανισμούς που κατέχουν επιταγές της «Αχαϊκής» να τις επιστρέψουν σε αυτόν που τις έχει εκδώσει. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι αν-για παράδειγμα- κάποιος έχει καλύψει μια οφειλή της εφορίας με επιταγή της «Αχαϊκής» θα κληθεί να την πάρει πίσω και η οφειλή θα εμφανίζεται ανεξόφλητη. Το αντίστοιχο συμβαίνει και στη διατραπεζική αγορά. Θα καλούνται οι εκδότες να τις αντικαταστήσουν. Ωστόσο δεν είναι σαφές τι θα γίνει με τις περιπτώσεις που άλλες τράπεζες έχουν προεξοφλήσει επιταγές της Αχαϊκής, καθώς, τυπικά, μπορούν ακόμη και να τις σφραγίσουν, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα χρήματά τους. Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, τις συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών που πιθανότατα έχουν διακινήσει επιταγές της «Αχαϊκής», ως καταλληλότερη λύση προτείνεται η εξωτραπεζική συμφωνία μεταξύ των πλευρών.
Τι συμβαίνει με τους καταθέτες;
Βάσει των όσων ισχύουν σήμερα, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι εγγυημένες από το Δημόσιο. Έστω αν τα χρήματα είναι περισσότερα, διασώζονται αν βρίσκονται κατατεθειμένα σε διαφορετικούς λογαριασμούς. Αυτός είναι και ο λόγος που οι καταθέτες στις περισσότερες περιπτώσεις «έσπαγαν» τις καταθέσεις τους σε διαφορετικούς λογαριασμούς, ακριβώς για να διασφαλίσουν τα χρήματά τους. Ωστόσο, στην παρούσα φάση δεν είναι εφικτό να γίνουν συναλλαγές με την «Αχαϊκή», δεδομένου ότι η τράπεζα βρίσκεται σε καθεστώς εκκαθάρισης. Η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι «σύμφωνα με το άρθρο 63Δ του ν. 3601/2007 θα διενεργηθεί αμέσως η προβλεπόμενη σε αυτό διαδικασία για την εύρεση αναδόχου των καταθέσεων και τη μεταφορά τους σε άλλη τράπεζα». Το πιθανότερο είναι οι καταθέσεις να μεταφερθούν στην ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ Συνεταιριστική Τράπεζα, κάτι που θα οριστικοποιηθεί πιθανότατα τις επόμενες ημέρες. Αντίστοιχο προηγούμενο υπήρξε με την Τράπεζα «ΑΣΠΙΣ» που έβαλε λουκέτο και οι καταθέσεις μεταφέρθηκαν στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Κατά γενική ομολογία, η μεταφορά ήταν ομαλή.
Τι θα γίνει με τους δανειολήπτες;
Όσοι έχουν πάρει δάνεια από την «Αχαϊκή», για την καταβολή των δόσεων, θα πρέπει να περιμένουν έως ότου διευκρινιστεί ποια τράπεζα θα αναλάβει την εξυπηρέτηση των δανείων της «Αχαϊκής». Για το διάστημα που θα μεσολαβήσει, εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις, όπως τόκοι υπερημερίας για καθυστέρηση της δόσης, αυτό όμως στην παρούσα φάση δεν μπορεί να διασφαλιστεί απόλυτα. Τραπεζικοί κύκλοι, ωστόσο προσθέτουν ότι όσοι θέλουν να είναι τυπικοί και συνεπείς, έχουν την εναλλακτική λύση να καταθέσουν το αντίστοιχο ποσό της δόσης στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υπέρ της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας.
Θα υπάρξουν απώλειες για τους μετόχους;
Το πιθανότερο είναι πώς ναι. Σε τι βαθμό, θα προκύψει από τη διαδικασία της εκκαθάρισης κατά την οποία ο ειδικός εκκαθαριστής Ιωάννης Γιαννίκος θα αποτυπώσει ποια είναι ακριβώς η οικονομική κατάσταση της τράπεζας, καθώς ελέγχει τα στοιχεία: Τι της χρωστάνε και τι χρωστάει. Δεν υπάρχει σαφής χρονικός ορίζοντας πόσο θα διαρκέσει η εκκαθάριση.
Τι προβλέπεται για τα μερίδια που έχουν δοθεί ως εγγύηση της χρηματοδότησης;
Το ερώτημα είναι αδύνατο να απαντηθεί στην παρούσα φάση, καθώς σε μεγάλο ποσοστό συσχετίζεται με την πορεία της εκκαθάρισης και τα ευρήματα του ειδικού εκκαθαριστή. Ενδεχομένως τις επόμενες ημέρες υπάρξει μια περισσότερο κατατοπιστική απάντηση. Η μεγάλη ανησυχία των δανειοληπτών είναι αν τα μερίδια θα συμψηφιστούν με την οφειλή.
Ποια είναι η τύχη του προσωπικού;
Από τη χθεσινή ανακοίνωση της «Αχαϊκής» τεκμαίρεται ότι δεν υπάρχει συνέχεια, μετά την αναστολή λειτουργίας της τράπεζας. «Εκφράζουμε τη λύπη μας για την αψυχολόγητη και βεβιασμένη απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος που αφαιρεί ένα αναπτυξιακό εργαλείο της Περιφέρειας και επαυξάνει την ανεργία» τονίζεται χαρακτηριστικά. Χθες το πρωί, οι υπάλληλοι της «Αχαϊκής» πήγαν για δουλειά και στη συνέχεια αποχώρησαν, αφού ενημερώθηκαν ότι με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος που ελήφθη στις 4 το πρωί, η Συνεταιριστική τίθεται σε καθεστώς εκκαθάρισης. Μέχρι αργά χθες δεν είχε αποσαφηνιστεί αν πρόκειται να απορροφηθούν από άλλες τράπεζες - όπως συνέβη με την PROTON Bank ή θα ισχύσει η διαδικασία της απόλυσης. Πρόκειται για εκατό τραπεζοϋπαλλήλους, νεαρής σχετικά ηλικίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν ζευγάρια με οικογένεια, το οικογενειακό εισόδημα των οποίων εξαρτάται αποκλειστικά από την «Αχαϊκή».

Πηγή pelop

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Design Blog, Make Online Money