Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Ώρες ευθύνης (του Γιώργου Καραμαλίκη)


Η ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης, ήταν για την Νέα Δημοκρατία, μια αναμενόμενη επιλογή ευθύνης, μεταξύ μιας αμφίβολης σωτηρίας και μιας άτακτης χρεοκοπίας.
Με την συμφωνία αυτή, η Ελλάδα αγοράζει χρόνο, ασφάλεια και ελπίδα, σε μια νέα προσπάθεια διάσωσης της οικονομίας της, με καλύτερους όρους από αυτούς του μνημονίου του Μάιου του 2010.

Η νέα αυτή προσπάθεια, πέραν των δημοσιονομικών στόχων, οι οποίοι περιγράφονται σε αυτήν, έχει κατά την άποψή μου ανάγκη από την δημιουργία και εφαρμογή δύο ακόμα πυλώνων, ενός αναπτυξιακού και ενός κοινωνικού (Πυλώνων Κοινωνικής Συνοχής).
Ο αναπτυξιακός πυλώνας θα πρέπει να βασίζεται στις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές και στην εκμετάλλευση των ευρωπαϊκών αναπτυξιακών εργαλείων (ΕΣΠΑ,Κεντρική Τράπεζα Επενδύσεων), που έχει ανάγκη η Ελληνική οικονομία, έτσι ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων και την επανεκκίνηση της οικονομίας, ώστε να επανέλθει η ανάπτυξη στη χώρα.
Με τον τρόπο αυτό θα παραχθεί πλούτος για να καταπολεμηθεί η ανεργία, η οποία μαστίζει την οικονομία και ειδικότερα τη νέα γενιά. Έτσι θα δημιουργηθούν οι συνθήκες να σταματήσουν οι περικοπές μισθών και συντάξεων, να μην επιβληθούν νέα χαράτσια και έκτακτες εισφορές.
Στην προσπάθεια αυτή, ελπίζουμε και είναι ανάγκη να γίνει αντιληπτό και από την Ευρωπαϊκή ελίτ, ότι η εφαρμοζόμενη μέχρι σήμερα μονοδιάστατη πολιτική, για τις χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα, αυτή της απόλυτης δημοσιονομικής πειθαρχίας, πρέπει να εμπλουτιστεί με αναπτυξιακά προγράμματα, με την έκδοση ευρωομολόγου και άλλα ανάλογα μέτρα.
Στο διάστημα αυτό του προγράμματος, πρέπει να εκπονηθεί πρόγραμμα κοινωνικής συνοχής για τον δοκιμαζόμενο πολίτη (κοινωνικός πυλώνας) όπως είναι η ρύθμιση των δανείων, ο έλεγχος των τιμών σε σχέση με τους μισθούς και τις συντάξεις, δημιουργία προγραμμάτων στήριξης των ανέργων κλπ.
Όπως γίνεται αντιληπτό, αυτός ο οδικός χάρτης διάσωσης της οικονομίας, απαιτεί επιπλέον και σημαντικές τομές στο κρατικό, στον πολιτικό και όχι μόνο μηχανισμό. Απαιτεί κυρίως ανάδειξη σταθερής, ικανής και ισχυρής Κυβέρνησης στις επικείμενες εκλογές του Απριλίου.
Στην πιο δύσκολη καμπή της ιστορίας μας, στους ώριμους και υπεύθυνους πολίτες, εναπόκειται να επιλέξουν με την ψήφο τους την ισορροπία μεταξύ της έντονης απαίτησης και επιθυμίας για βαθιά ανανέωση του πολιτικού συστήματος και της αναγκαιότητας να κυβερνηθεί στιβαρά, υπεύθυνα και αποτελεσματικά ο τόπος.
Σήμερα στο ρευστό δημοσκοπικά σκηνικό, η μόνη συμπαγής, στιβαρή και πάγια ευρωπαϊκά προσανατολισμένη πολιτική δύναμη, είναι η Νέα Δημοκρατία. Η παράταξη αυτή, ενισχυμένη αποφασιστικά με την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού, μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια τον τόπο στην έξοδο από την κρίση. Με πίστη στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, με αποφασιστικότητα στην παραμονή μας στο ευρώ.
Η θεραπεία των μεγάλων οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα, απαιτεί σοβαρές, μελετημένες, ψύχραιμες προσεγγίσεις και όχι επικίνδυνες χαρτοπαικτικές πρακτικές.
Έτσι σε λίγες εβδομάδες, οι Έλληνες πολίτες οι οποίοι έχουν υποβληθεί, χωρίς να φταίνε, σε τεράστιες οικονομικές θυσίες, έχουν δει τον οικονομικό τους προϋπολογισμό να ανατρέπεται, θυμωμένοι, αγανακτισμένοι, αλλά πάντοτε πατριώτες, θα κληθούν να επιλέξουν το κόμμα και τα πρόσωπα που πιστεύουν ότι μπορούν να οδηγήσουν την χώρα στην έξοδο από την κρίση, σταθερά, χωρίς κλυδωνισμούς, με σταθερό προσανατολισμό, χωρίς πειραματισμούς, διεκδικητικά, με κοινωνική ευαισθησία, χωρίς όμως λαϊκισμούς, αποτελεσματικά, σίγουρα και υπεύθυνα.
Είναι ώρες ευθύνης για όλους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Design Blog, Make Online Money