Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Δήμος Ερυμάνθου: Ψηίστηκαν Τεχνικό Πρόγραμμα και Προϋπολογισμός



Ο Δήμαρχος Ερυμάνθου Θ. Καρπής Ο Δήμαρχος Ερυμάνθου Θ. Καρπής
Ψηφίστηκε την Τετάρτη το βράδυ από το Δ.Σ. του Δήμου Ερυμάνθου σε δύο ξεχωριστές συνεδριάσεις ο προϋπολογισμός, καθώς και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου. Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Ερυμάνθου αναφέρει τα εξής:
"Ο ισοσκελισμένος Προϋπολογισμός που υποβλήθηκε για έγκριση στο Δ.Σ. είναι 18.077,329 ευρώ και περιλαμβάνει και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου ύψους 5.771.172ευρώ.
Ο νέος Προϋπολογισμός προβλέπει και τη λήψη Δανείου ποσού4.622.114 ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών η έκτακτη χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την εξόφληση των οφειλών που κληρονόμησε ο νεοσύστατος Δήμος Ερυμάνθου από τους πρώην Δήμους Φαρρών, Τριταίας και τις Κοινότητες Λεοντίου και Καλεντζίου.
Σημειωτέον ότι οι συνολικές οφειλές των πρώην Ο.Τ.Α. που απαρτίζουν σήμερα τον Δήμο Ερυμάνθου, κατά την επίσημη απογραφή που έγινε με την παρουσία Γραφείου Ορκωτών λογιστών, έφτανε στις 31/12/2010 έφταναν στα 8.845.328 ευρώ.
Με τη σφιχτή και περιοριστική οικονομική πολιτική που εφαρμόστηκε από τη νέα Δημοτική αρχή στο χρόνο που πέρασε και σε συνδυασμό με τις παραγραφές – διαγραφές μέρους των χρεών που δεν διέθεταν τα νόμιμα παραστατικά καθώς και με την εξασφάλιση των οφειλόμενων χρηματοδοτήσεων από την πολιτεία για έργα που είχαν εκτελεστεί, το συνολικό χρέος περιορίστηκε στα 4.622.114 ευρώ.
Σε ότι αφορά το Τεχνικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα και Υπηρεσίες που εντάχθηκαν το 2011 και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, ποσού 3.000.000 ευρώ. Ο Δήμος Ερυμάνθου έχει καταθέσει πλήρεις φακέλους (μελέτες κλπ) και διεκδικεί ακόμη από το ΕΣΠΑ έργα προϋπολογισμού 10.000.000 ευρώ περίπου. Ένα από αυτά τα έργα είναι η κατασκευή νέου σχολικού συγκροτήματος στην Ερυμάνθεια ύψους 5.000.000 ευρώ.
Ο Δήμαρχος Ερυμάνθου Θάνος Καρπής τόσο στις αρχικές εισηγήσεις του για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό όσο και κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η Δημοτική αρχή για την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων προβλημάτων του Δήμου και κυρίως των χρεών.
Όπως είπε ο Δήμαρχος, αναγκαστήκαμε φέτος να μην υλοποιήσουμε το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2011, προκειμένου να αποπληρώσουμε μέρος των οφειλών που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Χαρακτήρισε αυτή την πολιτική της υπερχρέωσης του Δήμου ανεύθυνη και επιπόλαιη και την συνέδεσε με τον τρόπο που λειτουργούσε το ελληνικό κράτος, μέρος του οποίου, όπως είπε, είναι και η αυτοδιοίκηση.
Αναγκαζόμαστε, είπε να προσφύγουμε σε δανεισμό ή έκτακτη χρηματοδότηση από το Κράτος διότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν κατασχέσεις των περιουσιακών στοιχείων του Δήμου και στο λογαριασμό που διαθέτει στη Τράπεζα για λειτουργικές ανάγκες.
Αναφέρθηκε στα εξειδικευμένα έργα των Τοπικών Κοινοτήτων που προβλέπονται στον νέο Προϋπολογισμό και είπε ότι υπήρξε απόλυτος σεβασμός, δίχως καμία παρέκκλιση στις ιεραρχημένες προτάσεις των Τοπικών Συμβουλίων.
Τέλος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2012, ρεαλιστικό και λειτουργικό που αντιμετωπίζει τις καθημερινές ανάγκες και παράλληλα αναπτυξιακός, γιατί εκτός από τα έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ή αναμένεται να ενταχθούν, υπάρχει στο Τεχνικό Πρόγραμμα και ικανός αριθμός μελετών που θα βοηθήσουν στην ωρίμανση προτάσεων για μελλοντικές προκηρύξεις του ΕΣΠΑ.
Με βάση τα παραπάνω ζήτησε, κυρίως από την μείζονα αντιπολίτευση που ευθύνεται όπως είπε για την σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση του Δήμου, να ψηφίσει τον Προϋπολογισμό ως ελάχιστο δείγμα υπευθυνότητας και αναγνώρισης των ευθυνών της για το τραγικό οικονομικό αδιέξοδο του Δήμου.
Οι δημότες του Δήμου Ερυμάνθου που βιώνουν όπως και οι άλλοι Έλληνες πολίτες τις συνέπειες της μεγάλης οικονομικής κρίσης, δεν θέλουν από τους εκπροσώπους τους αδιέξοδες ‘’κοκορομαχίες’’ αλλά απαιτούν υπεύθυνη και συνετή στάση για την επίλυση των μεγάλων και δύσκολων προβλημάτων του Δήμου.
Τελικά το Τεχνικό Πρόγραμμα ψηφίστηκε ομόφωνα (πλην ενός) ενώ ο προϋπολογισμός πέρασε κατά πλειοψηφία."

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Design Blog, Make Online Money