Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Δήμος Ερυμάνθου: Έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ έργα συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατομμυρίων. ευρώ


σ. Αχαγιώτες: Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για τον πιο φτωχό δήμο σε έσοδα στην Αχαία. Υπάρχει όμως όραμα, δημιουργία και αποτελεσματικότητα.
Σε σύγκριση με τα δικά μας αρκεί να αναφέρουμε ότι ο Δήμος κατασκευάζει σχολικό συγκρότημα με 4.700.000 ευρώ. Ξέρετε πόσο κόστισε η μελέτη; Μόλις 20.000 ευρώ. Ο δήμαρχος προτίμησε να αξιοποιήσει το προσωπικό του, παρά να κάνει ρουσφετολογικές προσλήψεις.
Για την ιστορία ανάλογο σχολικό συγκρότημα του Δήμου Δυμαίων έχει πρόβλεψη για μελέτη αξίας άνω των 200.000 ευρώ.
Τα σχόλια δικά σας όπως και οι σκέψεις.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Ερυμάνθου σχετικά με τον πρώτο απολογισμό της αξιοποίησης των προγραμμάτων του Ε.Σ.Π.Α., αναφέρει τα εξής: "Ιδιαίτερα θετικός χαρακτηρίζεται για το Δήμο Ερυμάνθου ο πρώτος απολογισμός που αφορά στην αξιοποίηση Προγραμμάτων του Ε.Σ.Π.Α., τόσο σε Περιφερειακό όσο και σε Κεντρικό επίπεδο (Τομεακά Υπουργείων, κ.ά.).
Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την έναρξη λειτουργίας του νέου Δήμου έως σήμερα, έλαβαν οριστική ένταξη χρηματοδότησης από Ευρωπαϊκά Προγράμματα, έργα και δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 9.256.631€.
Για την ένταξη των έργων και την εξασφάλιση των χρηματοδοτήσεων υπήρξε ένας μεγάλος αγώνας δρόμου εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής και των υπηρεσιών του Δήμου για την ωρίμανση των προτάσεων και τη διεκδίκηση των αναγκαίων πιστώσεων.
Ο ανταγωνιστικός χαρακτήρας των Προγραμμάτων του Ε.Σ.Π.Α. και οι αυστηρές προδιαγραφές που τίθενται ως προς την ένταξη των προτεινόμενων έργων, προϋποθέτουν την διάθεση Δημοτικών πόρων για τη σύνταξη ολοκληρωμένων μελετών, την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειοδοτήσεων και συμβάσεων, εγκρίσεις των αρμοδίων υπηρεσιών και συλλογικών οργάνων και το κυριότερο περιοριστικές ημερομηνίες για την υποβολή των φακέλων προς αξιολόγηση και έγκριση.
Με δεδομένη την απουσία οργανωμένης Τεχνικής Υπηρεσίας και την έλλειψη επαρκούς προσωπικού για τη συμπλήρωση και την ωρίμανση των φακέλων, καταβλήθηκαν πολύ μεγάλες προσπάθειες για την έγκαιρη και έγκυρη υποβολή των προτάσεων οι οποίες τελικά αξιολογήθηκαν θετικά. Μεταξύ των έργων που εγκρίθηκαν και χρηματοδοτούνται από το Ε.Σ.Π.Α. είναι:

1.    Αποχέτευση Ισώματος – Φαρών    1.499.985
2.    Αντικατάσταση υφιστάμενου δικτύου ύδρευσης Τ.Κ. Ερυμάνθειας    404.520
3.    Αναβάθμιση – εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων Δ. Ερυμάνθου (Βιολογικός Σφαγείων)     449.319
4.    Οργάνωση υπηρεσιών – e-Kallikratis πύλη ψηφιακών υπηρεσιών Δ. Ερυμάνθου    387.450
5.    Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Εγκαταστάσεων Δ. Ερυμάνθου     142.000
6.    Ηλεκτρονική Δημοτική Διακυβέρνηση Δ. Ερυμάνθου    120.000
7.    Βελτίωση Αρδευτικού Δικτύου Τ.Κ. Ελληνικού, Σταροχωρίου, Χαλανδρίτσας    206.726
8.    Τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα στο γήπεδο ποδοσφαίρου Χαλανδρίτσας    350.450
9.    Ανέγερση Σχολικού Συγκροτήματος Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο Ερυμάνθειας     4.700.000
10.    Διαμόρφωση αίθουσας Περιοδικών Εκθέσεων – Εκδηλώσεων στο νέο Δημαρχείο    346.181
11.    Αποκατάσταση και διαρρύθμιση παλαιού Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίτσας σε κτίριο Πολλαπλών Πολιτιστικών Χρήσεων     600.000
12.    Παροχή Τεχνικής Βοήθειας Δ. Ερυμάνθου    50.000
ΣΥΝΟΛΟ: 9.256.631
Εν τω μεταξύ ο Δήμος Ερυμάνθου έχει καταθέσει προτάσεις για την ένταξη και άλλων έργων σε Προγράμματα του Ε.Σ.Π.Α. που έχουν προκηρυχθεί, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης.
Παράλληλα προετοιμάζεται συγκροτώντας τους απαραίτητους φακέλους, για την υποβολή νέων προτάσεων σε Προκηρύξεις Προγραμμάτων που είναι ακόμη ανοιχτές και δεν έχει παρέλθει ακόμη η καταληκτική ημερομηνία υποβολής τους.
Σημειωτέον ότι με εξαίρεση τη χρηματοδότηση από το Ε.Σ.Π.Α., ο Δήμος βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση η οποία επηρεάζει την καθημερινή του λειτουργία και τις τρέχουσες υποχρεώσεις. Όπως είναι γνωστό τα προβλήματα αυτά ανάγονται στο πολύ υψηλό χρέος που κληρονόμησε από τους πρώην Δήμους και στη δραστική περικοπή των Χρηματοδοτήσεων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό προς τους Δήμους.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Ένωσης (Κ.Ε.Δ.) την τελευταία διετία έχουν μειωθεί οι χρηματοδοτήσεις προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση κατά 53% σε σχέση με το 2010.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Design Blog, Make Online Money